JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dreamhack utmanar Peter Löthbergs mamma

Dreamhack utmanar Peter Löthbergs mamma

Dreamhack, Photo: Petri ‘Mumin’ Hänninen Blomberg
Spelmässan Dreamhack ska slå Peter Löthbergs mammas världsrekord i bredbandsuppkoppling. Ett 50-tal personer har jobbat sedan i somras med att ge mässan en bredbandsuppkoppling på 120 Gbit/s.
Mässan börjar på torsdag kväll och Cisco och Telia gör nu de sista finjusteringarna på en 120 Gbit/s-uppkoppling mellan Stockholm och Jönköping.

Enligt arrangören blir detta världens snabbaste Internetuppkoppling.

Det nuvarande inofficiella världsrekordet innehas av internetpionjären Peter Löthbergs mamma i Karlstad. Hon hade under en tid 40 Gbit/s, men nedgraderades sedermera av sonen till 10 Gbit/s, för att spara energi. 

20 000 besökare delar på uppkopplingen på Dreamhack. Så Peter Löthbergs mamma har fortfarande betydligt högre kapacitet per capita.

Dreamhack planerar ett världsrekordförsök i kapacitetsutnyttjande. Samtliga deltagare kommer att uppmanas att utnyttja så mycket som möjligt av nätets kapacitet.

Telia står bakom fibernätet medan Cisco bidrar med hårdvaran, däribland två CRS-3-routrar som har en överföringskapacitet på 322 terabit/s. Det totala värdet på den Cisco-utrustning som används under DreamHack är cirka 45 miljoner kronor. Härtill kommer Telias utrustning i nätet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)