JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rullat mönsterkort blir billig kateter

Rullat mönsterkort blir billig kateter

Tag ett långsmalt och flexibelt mönsterkort. Montera sensorer i ena änden och kontakter i den andra. Dra sedan mönsterkortet genom en specialbyggd ”tratt” samtidigt som lim appliceras. Då skapas en tunn kateter som kan användas för att utforska människokroppen.
Cathprint
Ort: Kista, Stockholm
Grundat: 2006
Antal anställda: 5
Produkt:
billig kateter
Status: uppstartsfas
– Vi har kontrakt med en första kund och ska etablera produktion i början av nästa år, säger Bengt Källbäck som är en av grundarna till Cathprint.

Han kan dock inte berätta vem kunden är eller vilken typ av kateter det är.

– De vill ha ett försprång.

Cathprint startade som HLB Catheter år 2006 med ambitionen att utveckla en kateter med tillhörande monitor för att mäta tryck och volym i hjärtats vänstra kammare.

Har blivit OEM-leverantör
Katetern skulle säljas som en komplett och billig engångsprodukt. Vägen till marknaden visade sig dock vara lång och det var svårt att attrahera tillräckligt mycket riskkapital vilket fått företaget att ändra strategi.

– Nu jobbar vi med business-to-business och etablerar oss som OEM-leverantör av katet­rar. Det är enklare att sälja tekniken än att sälja färdiga produkter. Det är ett sätt för oss att komma ut på marknaden och få ett positivt kassaflöde, säger Bengt Källbäck.

Både svenska och internationella medicinteknikföretag har utvärderat tekniken och diskussioner om fortsatt samarbete och produktion diskuteras med flera av dessa.

Katetrarna baseras på kommersiellt tillgängliga flexsubstrat som köps färdiga. Det går enkelt att göra katetrar upp till cirka 55 cm längd från så kallade standardpaneler (mönsterkort) på 18 5 24 tum. Men med lite handpåläggning kan man tänja det uppåt 1,5 meter.

Sensorerna monteras av en underleverantör och det Cath­print ska göra i den nya produktionslinan som kräver renrumsmiljö är själva dragningen som rullar ihop kretskortet till en kateter. Beroende på dimensionerna på mönsterkortet och vilka sensorer som används kan katetern bli så liten som 0,35 mm i diameter. Som ett led i planerna på att starta produktion håller företaget också på att certifiera sig enligt olika medicinteknikstandarder.

Den långsiktiga planen är dock att utveckla egna produkter.

– Vi tittar bland annat på att göra ett engångsendoskop för urologi.

Tanken är att ta fram ett endoskop med en videokamera i form av en engångsprodukt. Kameran är mindre än de som sitter i mobiltelefoner. Företaget har nyligen fått en halv miljon från Vinnovas forska-och-växprogram till en förstudie.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)