JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omogen banan konkurrerar med Raspberry Pi

Banana Pi

Omogen banan utmanar
Raspberry Pi

Brittiska utvecklingskortet Raspberry Pi har fått en kinesisk kopia i form av Banana Pi. Konkurrenten har mer minne, vassare processor och högre pris, men är fortfarande lite för grön framför allt vad gäller mjukvarustöd, enligt en recension.
En ny 1 GHz Cortex A7-dubbelkärna istället för en gammal 700 MHz Arm11-enkelkärna. Gigabit Ethernet istället för 100 Mbit/s Ethernet. En gigabyte minne istället för en halv. Plus Sata-anslutning och Micro-USB. Det får du i Banana Pi jämfört med Raspberry Pi.

Enligt kinesiska Allwinner är den kompatibel med  de flesta tilläggskort för Raspberry Pi.

Smakar det så kostar det: 57 dollar jämfört med Pi:s 35 dollar.

Den första kritiken av kortet är negativ. Raspi.tv. har tagit en titt och konstaterar för det första att det finns skillnader i pitch, bredd och placering som gör att anslutningarna faktiskt inte är direkt kompatibla med många Raspberry Pi-tillbehör.

Men framför allt reagerar Raspi mot att mjukvaran inte är mogen. En del stora och mindre problem ställer sig i vägen för installationen – den tar exempelvis lång tid eftersom skivavbilden inte komprimerat bort ett ganska stort tomt utrymme.

Ett stort problem är att det inte finns det novis-stöd i mjukvara som det finns till  Raspberry Pi för att använda GPIO-gränssnittet.  Ett annat stort problem är att det finns inte finns stöd för grafikenheten, som är baserad på en Arm Mali-kärna.

Det har förstås heller inte hunnit uppstå ett socialt nätverk kring kortet, så man kan räkna med mindre hjälp från bloggar, forum och youtube.

Positivt med Banana är att den fungerar okej att webbsurfa i – till skillnad från Raspberry – på grund av den vassare cpu:n och det större minnet.  

Raspi:s rekommendation till makers därute som befinner sig på hans hobbynivå, är att avvakta med att köpa Banana Pi till dess att mjukvaran mognat.

Ytterligare en Raspberry Pi-kopia som snart kommer att lanseras är Hummingbird på en Cortex A9-fyrkärna (Freescale I.MX 6).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)