JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IoT för gör-det-självare

IoYT

IoT för gör-det-självare

En samlingspunkt för den som vill bygga sina egna trådlösa sensorer – det hoppas Henrik Ekblad ha skapat med ­webbplatsen mysensors.org. Internet of Your Things (IoYT)  är sajtens slogan.
Brevlådesensorer, terrarie­över­vak­ning, persiennstyrning, en låtsas-teve som lurar tjuvar – det är några av de projekt som byggs av entusiaster på forumet mysensors.org.

Sajten fyller en lucka inom makers-rörelsen.

– Jag har inte hittat något annat som är nischat inom just att bygga egna sensorer.

– Arduinobibliotek för kommunikation finns det säkerligen fler, för andra radios et cetera. Men jag har inte hittat någon som tar ett helhetskoncept med att flytta data från sensor till en HA-controller – om man inte väljer en kommersiell lösning.

Henrik Ekblads intresse för hem­automation luftade han först i långa forumtrådar på sajten ByggaHus. Hans eget smarta hem är så genomautomatiserat att det beskrivits i reportage både i tidningarna M3 och Aftonbladet.

En grundläggande ambition har varit att hitta sensorer och styrdon med rimliga priser.

– Med lite egenimport från kina går det komma ner på 40–50 kronor per sensor.

En annan ambition var att det inte ska krävas djupa förkunskaper.

– Jag tror dom flesta kan lära sig elektronik på en basal nivå bara man får rätt instruktioner och lite stöd av en hjälpsam community. Tanken med sajten har varit att sänka trösklarna lite. Jag kunde inte mycket om elektronik innan jag drog igång detta projekt och har lärt mig massor.

 
Tanken är att även personer utan förkunskaper ska kunna sätta ihop egna IoT-lösningar.
Lösningarna byggdes kring Vera – en styrenhet för hemautomation från företaget med samma namn.

– Den används normalt för Z-wave-enheter men har hyfsat öppen arkitektur för att lägga till egna insticksprogram.

Idag stöds ytterligare ett antal HA-styrenheter, bland annat OpenHAB, Ago Control, Indigo och PiDome.

I april startade han en egen sajt – mysensors.org – som han driver med hjälp av brodern Johan Ekblad, ryssen Alexander Budnik och amerikanen Bruce Lacey.

En central komponent är transceivern. Här har Mysensors fastnat för klassiskt norsk kvalitet – NRF24L01 från Nordic Semiconductor.

– Den är strömsnål och priset är bra – 7–10 kronor – och funktionaliteten är helt klart acceptabel för våra tillämpningar.

Sensorer och styrdon byggs kring Arduinokort. På sajten finns mjukvarubibliotek och färdiga exempel. En plan för framtiden är att bygga upp en molntjänst för backup, integrering, styrning och annat.

Mysensors.org är ett hobbyprojekt. Till vardags är Henrik Ekblad och hans bror IT-konsulter.

På webbplatsen finns en butik där man kan köpa billiga utvecklingskort. Den består helt enkelt av länkar till handelsplatsen Ebay. Mestadels till kinesiska säljare med fri frakt.

Ebay ger några ören i provision per köp. Dessutom kan besökaren donera pengar.

– Det räcker till server-hostingen i alla fall.

 
 Henrik Ekblad
Tjänar ni några andra pengar?

– Vi kommer skicka våra ­förs­ta egna moduler – en step-up/booster och en basplatta för batterisensorer till produktion i Kina nu under hösten. Då kanske vi får lite intäkter.

Dessutom har Henrik Ekblad nyss registrerat ett konsultbolag – Sensology AB.

– Tanken är att kunna jobba vidare inom detta område på något sätt. Erbjuda kundanpassade sensorlösningar med uppbackning av en serverinfrastruktur som kan ta blixtsnabba beslut baserade på insamlade data.

Aktiviteten på sajten har så sakteliga börjat ta fart. Här finns 196 registrerade användare hitlockade från bland annat Byggahus och ett Vera-forum.
– Resten är blandat från andra controller-läger. Det har också skrivits och twittrats en hel del om projektet runt om på nätet, så mycket trafik kommer via sociala medier.

– Det var faktiskt 5 000 unika besökare senaste månaden. Jätte­kul!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)