JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektron – som Arduino fast för M2M
Ett litet Arduinoliknande M2M-kort med billigt mobilabonnemang, det är vad amerikanska Spark just nu söker stöd för via Kickstarter. Trots att det är en månad kvar är kampanjen redan övertecknad tre gånger om.
Många IoT-prylar använder wifi och Bluetooth för att koppla upp sig till nätet men möjligheterna blir klart fler om man kan använda mobilnätet istället. Hittills har det varit tämligen dyrt och dessutom komplicerat med krav på någon form av abonnemang, två hinder som Spark vill undanröja i sitt nya M2M-kort kallat Electron.

Förutom att kortet ska vara enkelt att programmera har det ett förbetalt mobilabonnemang som fungerar i hela Europa, och för den delen även i USA och Kanada. Spark har avtal med olika operatörer och fungerar som mellanhand, så du behöver inte teckna något abonnemang.

Dessutom är det att betrakta som billigt, 2,99 dollar per månad, vilket räcker till 1 Mbyte eller cirka 20 000 meddelanden per månad. Det finns ingen bindningstid så det går enkelt att göra uppehåll i abonnemanget och vill du hellre köpa ett svenskt SIM-kort och stoppa i går det bra.

Spark har kört lyckade kampanjer på Kickstarter tidigare för Arduinoliknande kort med wifi kallat Spark Core.

Precis som Spark Core kan Electron programmeras med Arduinos eget programmeringsspråk eller med konventionella metoder som C/C++ liksom med verktyg från Arm.

Lite om hårdvaran: en Cortex-M3 (STM32F205), 1MByte flash, 128k RAM, mobilmodemet kommer från U-Blox (SARA U-serien för 3G eller G-serien för 2G), det finns 36 anslutningar: 28 generella och kortet är 2,0x0,8x0,3 tum.

Ett 2G-kort kostar 39 dollar och ett 3G-kort 59 dollar men det finns också paket med lämpliga sensorer, andra kringkomponenter och som flerpack.

Produktionen drar igång i oktober och du hittar mer information här: https://www.kickstarter.com/projects/sparkdevices/spark-electron-cellular-dev-kit-with-a-simple-data
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)