JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI-krets går upp från 16 till 32 bitar
Texas Instruments uppgraderar från en egen arkitektur med 16 bitar till en 32 bitars Arm Cortex M4F-kärna i lågeffektfamiljen MSP430. Det berättar Texas Instruments på en presskonferens för europeisk media i London idag.
MSP432 heter den nya styrkretsfamiljen. Målet var att kunden skulle kunna stanna på samma energinivå som i motsvarande 16-bitare, men med höjd prestanda, och det anser sig TI har uppnått

Kretsen släpps nu, tillsammans med alla tillbehör: utvecklingskort, dokumentation, utvecklingsmiljöer och programvara.

Den nya kretsen toppar EEMBC:s energimått ULPBench för M4F-kretsar på 167 poäng mot närmaste konkurrent på 124 poäng.

Viloströmmen är 850 nA och aktiv drar den 95 µA/MHz.

Kretsen tillverkas i TI:s egna fabriker i en egen ny 90-nm-process som utvecklats under fyra år.

Mikroarkitekturen är i grunden licensierad från brittiska Arm, men TI har också gjort egna tillägg i bussarkitekturen.

Kretsen kan klockas till 48 MHz och har också analoga delar, bland annat en 14-bitars AD-omvandlare som drar 375 µA när den samplar i 1 MSa/S.

En finess är att flashminnet – en egen konstruktion – ligger i två banker så att den ena kan raderas samtidigt som den andra läses.

Också RAM är uppdelat i banker, åtta stycken, som kan stängas av varvid du sparar 80 nA per avstängd bank.

En del av programvaran, drivrutinerna,  finns i ROM-minne direkt i kretsen. Detta är snabbare än flash och sparar 35 procent energi.

Vad gäller utvecklingsmiljöer stöds inte bara de egna, IAR:s och Keils, utan också en utvecklingsmiljö i molnet. Planen är att expandera denna molnmiljön till att också stödja TI:s övriga lågeffektskretsar.

Bytet av arkitektur från 16 till 32-bitar ska enligt TI vara en enkel match för den som utvecklar i högnivåspråket C. Den som arbetar i assembler har mer arbete framför sig, men enligt TI är assemblerprogrammerare ett utdöende släkte.

– Alla kunder som vi pratar med om deras nästa projekt, säger idag att de planerar att arbeta i C eller C++, säger Jennifer Barry, Texas Instruments produktmarknadschef för MSP430-familjen.

Operativsystem som stöds är FreeRTOS, TI-RTOS och Micrium µC/OS.

Kretsarna som släpps idag har upp till 256 kbyte flash. Inom ett år kommer de att finnas i upp till 2 Mbyte.

En av de tillämpningsområden som TI pekat på för MSP432 är personlig elektronik, som träningsarmband.

Kretsen har integrerad DCDC-omvandlare och kan drivas från 1,62 till 3,7 volt. Priserna börjar på blir 2,15 dollar i kvantiteter.

16-bitarskretsarna kommer att leva vidare hos TI. Det är fortfarande en växande marknad.

Den omtalade supersnåla M4F-utmanaren Ambiq som arbetar under tröskelspänningen, avfärdas av TI:s systemarkitekt Roger Neumair.

Han berättar att TI själv för sex år sedan i ett projekt med MIT utvecklade en MSP430-processor som arbetade under tröskelspänningen, med framgång. Ambiq har visat upp kretsar, men tekniken kommer enligt Roger Neumair att falla på att den inte fungerar i massproduktion med den processvariation som alltid finns.

– Inte en chans! säger Roger Neumair – no way!   
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)