JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äldre sover tryggare med radarövervakning

Äldre sover tryggare med radarövervakning

En radardosa på väggen mäter andning och puls hos personen i rummet. Tekniken – Vital Sign Radar – kommer från Halmstadföretaget Swedish Adrenaline.
Att övervaka äldre med UWBradar är bekvämare och pålitligare än ett armband. Och det inkräktar mindre på integriteten än kameralösningar. Det är på alla sätt överlägset metoden att smyga in i lägenheten mitt i natten för att ta en titt, och kanske väcka och skrämma upp den den äldre.

Pelle Viberg
– När hemtjänstens nattpatruller sätter nyckeln i dörren vaknar folk och tror att det är inbrottstjuvar. De får ångest och kan inte somna om. Det är en otroligt kontraproduktiv lösning, men det enda sättet som finns i dag, säger företagets vd Pelle Viberg.

– Videosystemen som finns är bara ett steg bättre – en person i ett kontrollrum som kopplar upp sig med videokamera och tittar på vederbörande. Det är integritetskränkande och resurskrävande.

Swedish Adrenalines alternativ för nattövervakning är att bara mäta andning och puls på personen som ligger i sängen för att se om de ligger inom de gränser som betyder att du sover gott.

SÅ FUNKAR DET

Billiga enchipslösningar för UWB-radar är en orsak till att företagets teknik blivit möjlig. De kom för några år sedan och ersatte stora strömslukande anläggningar.

Swedish Adrenaline utvärderar fortfarande kretsar från olika bolag, både smalbandig radar i 24 GHz och impulsradar.

– Det är en rad olika fördelar och nackdelar med de två lösningarna. Vi för nu diskussioner med leverantörerna för att förstå vilken väg som är den rätta, säger Pelle Viberg.

Klassisk radar skickar ut en smalbandig signal och kan sedan exempelvis mäta dopplereffekten. UWB-radar skickar ut en puls som är kort och därför sprider sig i ett brett spektrum. Det som mäts är tiden till ekon, som vart och ett motsvarar olika avstånd.

Signalanalysen görs huvudsakligen digitalt vilket är en nyckel till att tekniken är strömsnål och kompakt. Ett 55 mm stort CMOS-radarchip kan dra så lite som 100 mW när det arbetar.

Samplingen sker i 2000 Hz. Räckvidden för positionering är 10–15 meter och för mätning av puls och andning 2 meter. Delvis går UWB-signalen även igenom väggar.

Swedish Adrenalines hårdvarubidrag till systemet är konstruktionen av rf och antenner för den bredbandiga signalen.

På mjukvarusidan har företaget tagit fram de smarta algoritmer som tittar på signalen och vaskar fram andning, puls och position. Den sistnämnda har en precision på 4 mm.

Pelle Viberg vill inte berätta i detalj hur algoritmen fungerar.

– Vi jobbar med att försöka skydda det vi kan.

UWB-radar används idag bland annat för snödjupsmätning och för att söka olycksoffer i laviner. Också militären har förmodligen projekt på gång.

Andra tillämpningar kan komma att finnas inom säkra transporter, automatiserade fordon, alarmsystem och positionering inom både industri och sport.
Pelle Viberg är en av de tre anställda tillsammans med Peter Martinson och Erik Viberg. I slutet av 2012 lämnade de rfid- och Bluetoothföretaget Free2move – som Pelle Viberg en gång varit med och grundat – för att bilda Swedish Adrenaline.

– Det har successivt gått upp för oss vilken fantastisk marknad vi hamnat i. Finnarna, exempelvis, storsatsar på hälsoteknik.

Vital Sign Radar sorterar in under rubriken ”life sign monitoring” – att mäta livstecken och studera levnadsmönster för äldre i deras hem.

– Det handlar om att ha koll på hur folk mår när de bor hemma själva. Det kommer att vara en jätteviktig teknik i framtiden med tanke på den demografiska profilen, med allt fler äldre.

Pusselbitar samlade via sensorer kan bygga upp en bild av en persons liv och vanor. Det öppnar många möjligheter.

En är att hålla utkik efter avvikelser som indikerar att något är akut fel – som att någon lämnar sängen och öppnar ytterdörren efter bara efter någon minut – innan hen hunnit sätta på sig kläderna. Och för en annan person kanske systemet vet att den faktiskt brukar gå upp mitt i natten och lösa korsord.

En annan möjlighet är att studera långsamma förändringar. Forskare undersöker exempelvis om det går att upptäcka en begynnande Alzheimer genom att titta på nyckeltal, som gånghastighet.

Företagets namn Swedish Adrenaline hänger ihop med att den första inriktningen var mot sport och life science. Inom det området har man idag knoppat av företaget Innowearable, som utvecklar cykelbyxor som mäter mjölksyra och syreupptagningsförmåga via invävda elektroder för elektromyografi, EMG.

– Att övervaka 80+ är inte det mest hajpade man kan göra, men vi ser hälsoområdet som mycket spännande, säger Pelle Viberg.

Att få finansiering har varit ett problem.

– Bristen på finansiering i Sverige även för ett mycket hett område som detta, gör att Sverige riskerar hamnar på efterkälken, varnar Pelle Viberg.

dennatextHuvudsakligen kommer pengarna från egna fickor, via konsultarbete och utveckling av produkter åt andra företag.

Vinnova ställde upp med pengar till en förstudie som testade tekniken på 20 personer.

– Med väldigt stor framgång. Nu går vi vidare med en ny ansökan till Vinnova, som utgår från förstudien och tar den vidare.

Med de pengarna ska Swedish Adrenaline kunna ta sig fram till en komplett koncept, nära produkt. Om pengarna finns – beskedet från Vinnova ska komma i maj eller juni.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)