JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB bygger smart elnät på Gotland

Smart Grid Gotland ska stå modell för framtidens elnät där det ska vara enkelt att ansluta små, förnybara energikällor samtidigt som elnätet blir mer robust.
– Vi har lärt oss mycket under den initiala projektfasen och nu börjar det verkliga arbetet med att implementera nya innovativa lösningar. Vårt fokus är på ställverket och att förbättra det smarta elnätet på Gotland samt koppla ihop det med ett nytt kontrollrum, säger ABB:s Mattias Wedberg i ett pressmeddelande.

ABB ska bygga ett 10 kV ställverk i Källunge baserad på företagets koncept Unigear Digital. För att bearbeta data från ställverket och elnätet har ABB specialanpassat en ADMS-lösning (advanced distribution management system) och ett Scada-system (Supervisory Control and Data Acquisition).

Företaget installerar också brytare utrustade med säkerhets- och återkopplingsfunktioner samt frånskiljare med ny teknik för fjärrövervakning och fjärrstyrning. ADMS-systemet kommer också att lokalisera och isolera felzoner från resten av nätet och återställa elen för att minimera effekten av störningar för konsumenterna.

Ett annat syfte med projektet är att ge konsumenterna möjligheter att vara aktiva på energimarknaden, bland annat ska de kunna styra sin elanvändning utgående från vindprognoser och prisfluktuationer.

Smart Grid Gotland är ett samriskprojekt mellan Vattenfall, ABB, Gotlands Energi, Svenska Kraftnät, Schneider Electric, Energimyndigheten och Kungliga Tekniska högskolan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)