JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siplace tar ett steg nedåt

Siplace tar ett steg nedåt

Det finns många företag som bara kör sina ytmonteringsmaskiner ett par dagar i veckan och som använder dem i tio år eller mer. Tysk-kinesiska Siplace produkter är för kraftfulla och därmed för dyra för dem. Det är här som E by Siplace kommer in med en enkel och billig maskin som blir en direkt konkurrent till vissa av Mycronics maskiner.
– Det är mycket mer än bara en ny maskin. Det är ett helhetskoncept där även support och service ingår, säger Sven Buchholz som är chef för E by Siplace.

Maskinerna säljs via lokala distributörer och inte av Siplace egna säljare.

Tanken med upplägget som sjösattes för ett halvår sedan är att distributörerna har kompletterande produkter i sortimentet men också förbrukningsmaterial. Därmed får de betydligt tätare kontakt med kunderna än vad Siplace egna säljkår skulle ha. Kontakter som kan ge återkoppling om hur kunderna använder maskinerna, vad de ser för problem eller vilka nya funktioner de önskar sig.

Dessutom kan distributörerna ta hand om service och kalibrering om inte kunderna vill hantera det själva.

– Vi har skapat en sajt där det bland annat finns manualer, instruktionsfilmer och en tredimensionell reservdelskatalog.

En kund som vill sköta servicen själv kan alltså titta på en lämplig instruktionsfilm, svårare än så ska det inte vara, försäkrar Sven Buchholz.

På sajten går det också att beställa reservdelar eller tillbehör som levereras via distributören. Än så länge finns inget användarforum, kunderna kan alltså inte diskutera med varandra, men Sven Buchholz antyder att det är en funktion som kommer att komma.

Den nya maskinen är utvecklad av Siplace i Tyskland och i Singapore, där företaget haft ett utvecklingscenter i över tio år. Tillverkningen sker i Singapore.

Chassit är helt nytt medan det roterande plockhuvdet, kameran och feedrarna har hämtats från existerande Siplaceprodukter. För att hålla nere priset har dock vissa funktioner skalats bort jämfört med originalen.

Ytterligare en sak som håller nere priset och storleken är att det bara är en transportör genom maskinen som kan hantera kort upp till 1200 mm. Däremot går det att utrusta maskinen med två armar och därmed dubbla plockhuvuden för att öka takten.

– Vi har en del kunder i framförallt Asien som vill ha högre prestanda.

Det är bland annat tillverkare av LED-armaturer och teoretiskt kan maskinen komma upp i 25 000 komponenter per timme och det finns plats för 120 feedrar (8mm), 60 stycken på vardera sidan av maskinen.

Genom att byta munstycken (nozzlar) och plockhuvuden kan maskinen hantera i stort sett alla typer av komponenter.

Eftersom maskinen är tänkt för produktionslinor som inte går alla dagar i veckan kan man sköta programmeringen direkt på skärmen genom att tanka in CAD-filer och sedan omsätta dessa till lämpliga kommandon till maskinen.

E by Siplace blir konkurrent till bland annat Yamaha, Juki och Mydata.

Svensk återförsäljare är Interflux Skandinavia.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)