JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog Devices köper Linear

I förra veckan blev det klart att Analog Devices köper Linear Technology för cirka 14,8 miljarder dollar. Därmed adderar ADI en viktig pusselbit i form av power management till sin annars starka analoga portfölj. Det kombinerade företaget får en omsättning på uppemot 5 miljarder dollar per år.

I och med köpet av Linear går Analog Devices från klarhet till klarhet i sin strategi att bli ett komplett analogt halvledarföretag. I samma veva minskar företaget gapet till Texas Instruments, som efter köpet av National Semiconduktor år 2011, påstår sig ha billigare tillverkning och en bredare produktportfölj än någon annan. 

Redan för två år sedan tog ADI ett viktigt steg i sin strävan att bredda sig genom en rejäl rf-injektion då företaget köpte Hittite Microwave som konstruerar och tillverkar kretsar och moduler inom millimeter- och mikrovågsområdet. I slutet av förra året ryktades det dessutom att ADI uppvaktade Maxim Integrated, något som dock inte ledde vidare.

Nu står Linear på tur. De två företagen kompletterar varandra väl. ADI är världsledande inom dataomvandlare och mycket starkt inom rf/mikrovåg - två områden som Linear är jämförelsevis svagt inom. Linear är å andra sidan starkt inom power management, ett område som hittills pekats ut som ADI:s akilleshäl. Tillsammans får de även en stark portfölj inom förstärkare och gränssnittskretsar.

Analog Devices hävdar att det kombinerade företaget får en nära nog fördubblad adresserbar marknad, TAM (Total Available Market), jämfört med dagens ADI. I ett slag ökar TAM från 8 till 14 miljarder dollar. 

Framåt kan det dock bli en utmaning att kombinera de två, speciellt som de är så pass lika stora. ADI har en årlig omsättning på cirka 3,5 miljarder dollar, medan Linear ligger på 1,5 miljarder dollar.

Ytterligare en utmaning blir att inlemma Linears ingenjörer och affärsmodell i ADI:s mer traditionella halvledarvärldstänk. När Linear genom åren talat finansiella mål är det varken marknadsandelar eller tillväxttakt som attraherat, utan lönsamhet. Företaget har genom åren också varit ett av de mest vinstbringande i Silicon Valley.

Ett tydligt exempel på sin långsiktiga strategi är att Linear redan för tio år sedan beslutade att dra sig ur den till synes lukrativa konsumentelektroniken. Inom konsumentelektronik konstrueras stora volymer under kort tid, vilket för Linear är att kasta bort talangfull konstruktionskompetens. Företaget har istället försökt identifiera de produkter som ger hög avkastning.

Linears två grundare Bob Swanson, 77 år, och Bob Dobkin, 76 år, är fortfarande efter 35 år aktiva som styrelseordförande och CTO. Med tanke på de två herrarnas ålder är det logiskt att denna affär blir till nu. I ett pressmeddelande säger Bob Swanson:

– Linear Technology och Analog Devices har potential att skapa en kombination där ett plus ett verkligen överstiger två. Som ett resultat konstaterade Linear Technologys styrelse att detta är en tilltalande transaktion som skapar ett betydande värde för våra aktieägare, liksom möjligheten för ytterligare fördelar genom aktier i det sammanslagna bolaget.

Samtidigt lovar Bob Swanson att arbeta för att säkerställa en smidig övergång.


Affären har godkänts av styrelserna i de båda företaget och den väntas vara slutförd under mitten av 2017. Innan dess krävs vissa regulatoriska godkännanden, att Linear Technology aktieägare godkänner den samt att andra sedvanliga villkor uppfylls.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)