JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Yumi är årets bästa industrirobot

ABB-roboten Yumi har fått utmärkelsen ”Golden Finger”. Det är första gången denna utmärkelse delats ut – tanken är att den ska markera början på Kinas strategi ”Made in China 2025” som syftar till att förvandla Kina till ett ledande tillverkningsland internationellt.

Inom knappt tio år vill Kina ligga i spetsen när det gäller tillverkning. Landet ska inte bara hantera massproduktion av ett fåtal produkter, utan även hantera mindre serier.

För att nå dit krävs produktivitetsförbättring och förändring av landets tillverkningsfokus. Därav intresset för flexibla robotar som ger hög kvalitet, men också snabbt kan anpassa sig till små produktionsserier

Redan idag hamnar var fjärde robot som säljs i Kina. Enligt International Federation of Robotics såldes omkring 68 000 enheter i Kina under 2015. Det är 17 procent fler än året innan.

Under robotteknikarrangemang, Ciros – som är ett av världens största robotteknikarrangemang och nyligen gick av stapeln i Shanghai – lyftes den tvåarmade ABB-roboten Yumi fram som en industriell framgång. Roboten utnämndes till ”en av de bästa industriella robotarna 2016”, enligt ABB.

Yumi är en så kallad kollaborativ robot. Det betyder att den riskfritt kan arbeta sida-vid-sida med människor.

Förra våren börjar flera Yumi bland annat att tillverka laddningskorten till svenska Myfcs nya bränslecellsladdare (länk). Och i julas var det säkert många här i Sverige som personligen träffade Yumi, då roboten hjälpte tilla tt slå in julkpallar på elektronikkejdan Mediamarkt (länk).

I våras uppmärksammades Yumi även på Automatica-mässan i München, då roboten tilldelades uppfinnings- och entreprenörspriset IERA (Invention and Entrepreneurship Award).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)