JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Statligt lån till svensk batterifabrik

Svenska SGF Energy planerar att satsa på en storskalig batterifabrik här i landet. Nu stöttar Energimyndigheten satsningen med 19 miljoner kronor i form av ett lån som ska delfinansiera ett första steg.

– Vi ser att det finns ett marknadsfönster där SGF skulle kunna etablera sig som en betydande aktör på marknaden för energilager. Den befintliga produktionskapaciteten i världen, inklusive planerade investeringar som vi känner till, kan inte möta det kommande behovet på marknaden, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

SGF Energys ambition liknar Teslas Gigafactory i USA. Företaget vill utveckla processer som är klart mer effektiva än dagens, och tillverka i mycket stor skala. Målet är att tillverka litiumjonbatterier med hög kvalitét till låg kostnad.

Affärsidén bygger på geografisk närhet till såväl råvaror, kompetens, industriella kunder och slutkunder. Förhoppningen är att Sverige ska försörja Europas bil- och elindustri med litiumjonbatterier av hög kvalitet.

– Om företagets ambitioner infrias kommer det att skapa en ny industri med arbetstillfällen både direkt i fabriken och indirekt i kringliggande näringar, kommenterar Erik Brandsma i pressmeddelandet.

Den färdiga anläggningen kommer att kosta runt 40 miljarder kronor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)