JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avancerad AC köper avancerad DC

Malmöföretaget Comsys, som säljer aktiva lösningar för elkvalitet, vill börja agera inom batterilager, fordonsladdning, solenergi och annan teknik i nästa generations elnät. Ett första steg är att köpa Netpower Labs, en svensk pionjär inom 380 V-likströmsmatning för bland annat serverhallar.

Comsys nätverk och kunnande inom växelström ger för det första en möjlighet för Netpowers lösningar att nå fler och att byggas i större installationer. Infrastrukturen för 5G är en marknad som just nu öppnar sig där Netpower säger sig ha färdiga lösningar för central energiförsörjning av basstationer inom byggnader och kvarter.

Kanske ännu intressantare är att kombinationen av Comsys AC-teknik och Netpowers DC-teknik kan användas för att bygga bra mikronät, kapa effekttoppar i elnät och stabilisera elnät – ”en färdigutvecklad verktygslåda för att skapa nästa generations elsystem”, skriver företagen i ett pressmeddelande.

Ett konkret exempel är att Comsys AC-filter kan få batteribackup från Netpower.

Comsys ADF Power Tuning är en aktiv teknik för att lösa elkvalitetsproblem inom bland annat vind- och solkraft, tillverkningsindustri, datacenter, sjukhus och fartyg. Användare finns i ett femtiotal länder.

Marcus Löfgren

– 380 VDC möjliggör extrem energisbesparing samtidigt som det eliminerar många av de elkvalitetsproblem som vi ofta bekämpar med vår ADF-teknologi, säger Marcus Löfgren som är vd på Comsys.

Netpowers likströmsmatning används bland annat för att sänka energiförbrukningen med mellan 15 och 30 procent i datacenter.  Teknikbasen är en effektiv kiselkarbid-likriktare och en patenterad transformatorintegration. 

Netpower grundades av ett gäng Ericsson- och Telia-ingenjörer som bland annat tidigare utvecklat primärkraftsystem åt Ericsson. 

Stefan Lidström

– Likström är i många sammanhang enklare och robustare än växelström, och 380 VDC kan användas direkt med dagens utbud av LED-belysning, datorer, batterilager, solenergi och billaddare,  säger Stefan Lidström, vd för Netpower Labs, snart produktansvarig på Comsys.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)