JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grundaren: MPEG:s död är videokodningens död

Licensfri videokodning håller på att slå ut MPEG-standarderna. Detta är ett hot mot utvecklingen av ny videoteknik. Det hävdar MPEG:s ordförande och grundare i en laddad krönika.

MPEG har under 30 år dominerat mediakodningsområdet med standarder som MP3, AAC, MPEG-2 och AVC. Men det har gnisslat rejält i lanseringen av gruppens senaste videostandard, HEVC.

I en blogg erkänner MPEG:s grundare och ständige ordförande Leonardo Chiariglione att HEVC och MPEG befinner sig i kris. 

Han låter bitter.

Leonardo Chiariglione

– Situationen kan beskriva som tragisk. Det betyder inte att inget finns kvar att göra. Jag tror personligen att inget kommer att göras, eftersom jag ser hur blind branschen är. Som jag brukar säga – Gud förblindar den som Han vill ska förlora.

Han konstaterar att patentintressenterna för HEVC inte lyckats samla sig i en gemensam pool. Och att den konkurrerande standardgruppen AOM (Alliance for Open Media) växer sig allt starkare.

Droppen var kanske när Apple, en av MPEG:s viktigaste medlemmar och användare, efter nyår anslöt sig till AOM.

– Alla de investeringar, på totalt hundratals miljoner dollar, som branschen gjort i den nya videokodaren kommer att gå upp i rök.

Det finns idag tre HEVC-pooler: MPEG LA, HEVC Advance och Velos Media.  Dessutom finns en grupp centrala företag som inte deklarerat sin lojalitet till någon av dem.

En del av skulden lägger Leonardo Chiariglione på patentroll, så kallade ickepraktiserande enheter (NPE:er), som enligt Leonardo Chiariglione saknar intresse för MPEG i sig, men aggressivt  försöker få inkomster från den via IP som de äger.

Enligt Leonardo Chiariglione är det inte bara MPEG som hotas, utan hela teknikområdet videokodning som står på spel.

– Företag kommer att skära ner sina investeringar i videokomprimeringsteknik, tusentals jobb kommer att gå förlorade och miljontals dollar i finansiering till universitet kommer att skäras bort. 

En fundamental skillnad är att AOM är gratis, medan MPEG ger en stadig licensinkomst till medlemmarna. Han kallar AOM:s modell för ”att utnyttja teknik utan att betala priset”. 

Om det inte finns någon belöning för dem som utvecklar videokodningsteknik, så kommer utvecklingen att ta stopp. Så resonerar Leonardo Chiariglione.

– Vänta dig inte att få se samma framsteg inom videokomprimeringsteknik i framtiden, som du sett under de senaste trettio åren.

– Det vore synd om MPEG tar slut nu, men om detta är vad intressenterna bestämt sig för, så må det vara hänt, avslutar han.

Redan innan HEVC spikades sommaren 2012 fanns en oro över bristen på en gemensam pool (länk).


FOTO: Isa Chiariglione

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)