JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experten: Mindre politik enklare teknik i nya videoformatet

Video-konsulten Tsahi Levent-Levi har stora förhoppningar på AV1, den licensfria videostandard som släpptes i förra veckan. Han har personlig erfarenhet av kattrakandet i standardkommittéer för videokodning.

Enligt Tsahi Levent-Levi var det ”girigheten” i de kommittéer som spikade de gamla licenserade videostandarderna, som banade väg för AV1.

Han var själv med om att definiera videostandarderna H.323 and 3G-324M, och har till och med ett eget patent relaterat till den sistnämnda.

På 90-talet etablerades protokoll från patentpoolen MPEG-LA som standarder för komprimering av video. Poolen behöll sitt grepp om marknaden över åren och gav en stadig inkomst åt sina medlemmar.

Men den senaste MPEG-videostandarden HEVC ser ut att ha fallit platt till marken. Plötsligt finns ett brett stöd för alternativet AV1 som är gratis – det finns inga licenskostnader och det  finns en implementation i form av öppen källkod som alla kan utgå från.

Tsahi Levent-Levi berättar hur det gick till bakom kulisserna när de gamla licenserade videostandarderna skapades. Ett av deltagarnas främsta mål var cyniskt nog att pressa in egen patenterad teknik i protokollen, för därmed få en större del av licenskakan. 

Konkurrerande lösningar presenterades, koalitioner formades och till slut röstades båda förslagen in som kompromiss. Det ledde till en onödig komplexitet. Det hoppas och tror Tsahi Levent-Levi att AV1 slipper.

Girigheten har enligt Tsahi Levent-Levi nått en kulmen i HEVC. MPEG-LA har splittrats i inte mindre än tre patentpooler som var för sig tänker försöka kräva licenspengar för HEVC. Dessutom finns mer än ett dussin företag med förmodad HEVC-teknik som inte anslutit sig till någon pool alls.

Licensläget för HEVC är därmed mycket oklart. Dödläget har bestått i flera år. 

– All denna girighet och oklarhet skapade ett vakuum. Det fylldes av AOMedia och AV1, skriver Tsahi Levent-Levi.

Under tiden HEVC-kaoset vuxit, har den alternativa standarden AV1 fått ett allt bredare stöd över hela branschen – från hårdvarutillverkare som Intel och Nvidia till innehållsleverantörer som Netflix och Youtube. Den mest notabla intressent som han noterar står utanför, är Qualcomm.

AV1 är licensfri och det finns därmed inga pengar att bråka om.

Utöver enkelheten i AV1 uppskattar Tsahi Levent-Levi att realtidskomprimering är en av grundbultarna. Han är själv en drivande kraft bakom videokomstandarden WebRTC som behöver realtid.
   
Han uppskattar även att standarden stöder SVC – Scalable Video Coding – vilket innebär att videon sänds som en enda ström som kan skalas ner till lagom upplösning genom att kodningslager plockas bort. Och så uppskattar han att låga datatakter är en prioriterad fråga.

Vad gäller prestanda avvaktar han vad testerna kommer att säga.

– I verkliga livet kommer vi att få se om den presterar bättre än HEVC  och i vilka avseenden.

Tekniskt är AV1 ingen revolution utan en finjustering av dagens bästa videokodning med lite mindre bandbredd och lite bättre prestanda.

Läs Tsahi Levent-Levis text om AV1 här (länk). 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)