JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanorent vatten prisat

NSS Water Enhancement Technology (NSS WET) har utvecklat en process och ett membran som renar vatten genom att plocka bort alla partiklar ner till 10 nm. Företaget prisas nu av ÅForsk med 200 000 kronor i ett entreprenörsstipendium.

– Jag är otroligt glad och stolt! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en rocker från Bengtsfors skulle få ta del av något sådant här fint, säger Björn Holmström i ett pressmeddelande.

Han grundade NSS Water Enhancement Technology år 2020. Sedan våren 2021 ingår företaget i Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan.

– Halvledarindustrin använder stora mängder vatten i sin produktion. Är vattnet inte tillräckligt rent riskerar man att förstöra de komponenter som tillverkas. Stora fabriker kan använda lika mycket vatten under ett år som en medelstor svensk stad! Man tillsätter också kemikalier i vattnet vilket innebär att det inte går att släppa tillbaka det ut i naturen. För nästa generation halvledare behövs nästa generation vatten, säger Björn Holmström i pressmeddelandet.

Även inom sjukvården används den här typen av extremt rent vatten som kan kosta uppåt 45 000 kronor per liter.

– Med vår lösning skulle ett sjukhus kunna bli självförsörjande på denna typ av vatten till en mycket lägre kostnad och med högre kvalitet! Vårt test som jämfört vårt nanorena vatten med ledande leverantörers PCR-kvalitet visar att vårt vatten är en klass för sig.

ÅForsk har sedan bildandet 1985 delat ut stipendier på cirka 620 miljoner konor. Stiftelsen är den största ägaren i börsnoterade AFRY.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)