JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias basstation tar plats i AST:s satelliter

Amerikanska AST SpaceMobile ska skjuta upp lågtflygande satelliter som bland annat innehåller en basstation från Nokia och en antenn med en yta på 64 kvadratmeter. Systemet ska göra det möjligt att ringa och surfa med helt vanliga mobiler på platser som idag saknar mobilnät.

AST ska inte bygga något eget mobilnät på jorden utan samarbetar med olika operatörer som hanterar kunderna och kopplar om trafiken via satelliterna när så är lämpligt. På listan finns jättar som AT&T, Vodafone, Telefonica, Telstra och Rakuten. Tillsammans har de över 1,8 miljarder abonnenter.

Det blir operatörerna som sätter priset för tjänsten varför det är ännu är oklart hur mycket den kommer att kosta men ambitionen är att det ska vara betydligt billigare än dagens satellittelefoner.

Datatakten blir hyfsad, upp till 120 Mbit/s per cell, det vill säga det område som en satellit täcker. Storleken på cellen beror på frekvensbanden (som är de samma som i markbundna mobilnät) och får en diameter på 40 till 12 kilometer.

Satelliterna väger några tusen kilo och är därmed klart större än många av de andra lågtflygande system som är under uppbyggnad.

Den stora antennen på 64 kvadratmeter gör att förstärkningen blir över 40 dBi mot nomala 16 dBi i markbundna nät vilket gör det möjligt att kommunicera med en helt vanlig mobiltelefon. I bästa fall kan det även finnas täckning inomhus.

Dock behövs det speciell programvara som AST utvecklat för att basstationerna i Airscalefamiljen ska kunna hantera den längre fördröjningen på 20-40 millisekunder plus dopplerskiftet från den höga hastigheten hos satelliterna.

Planen är att skicka upp 20 satelliter mot slutet av året och dra igång kommersiella tjänster nästa år i de södra delarna av USA inklusive delar av Texas och Florida. Därefter ska ytterligare runt 80 satelliter skickas upp för att ge global täckning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)