JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skrotar Google bilen?

BILD: Mariordo, Licens http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Skrotar Google bilen?

 Google pratar med etablerade fordonstillverkare om ett samarbete kring utveckling av autonoma fordon. Företaget har självt ännu inte bestämt sig för om det vill bli biltillverkare.
Google säger sig med initiativet vilja accelerera utvecklingen så att självkörande fordon ska kunna  introduceras på marknaden runt 2020.

Chris Urmson, chefen för Googes hajpade bilprojekt, avslöjar att Google ännu inte bestämt sig om det ska tillverka egna självkörande fordon eller om det bara ska fungera som system- och mjukvaruleverantör åt andra fordonstillverkare.

General Motors, Ford Motor, Toyota Motor, Daimler AG och Volkswagen AG tillhör dem som Google samtalat med. Den förstnämnda, General Motors, har själv redan tidigare sagt att den är öppen för ett samarbete med Google.

– Jag skulle bli jätteförvånad om de inte har något bra att erbjuda, säger GM:s teknikchef Jon Lauckner.

– Alla som är intresserade borde gå till Google åtminstone för att sparka lite på däcken. Det är duktigt folk som jobbar där

Han borde veta, för han känner flera av dem. Bland annat Chris Urmson som tog fram en självkörande bil tillsammans med GM när han var forskare på Carnegie Mellon-universitetet.

Googles självkörande prototyper byggs av ingenjörsföretaget Roush från Detroit. Bilarna innehåller delar från bland annat Continental,  Bosch, ZF, LG och Nvidia.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)