JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Planerna på ett Wimaxnät med täckning över hela USA, som presenterades i somras av operatörerna Sprint Nextel och Clearwire, blir inte av. Parterna kom inte överens, och därmed uteblir eller åtminstone försenas investeringar i Wimaxnät på storleksordningen 10 miljarder dollar.
De båda operatörerna Sprint Nextel och Clearwire skrev i somras under en avsiktsförklaring om att tillsammans bygga ett Wimaxnät med täckning motsvarande 100 miljoner av USAs 300 miljoner invånare. Kostnaderna för ett sådant nät uppskattades då till 10 miljarder dollar, och Sprint sade sig vilja stå för halva den notan fram till 2010.

Vid undertecknande sade parterna att ett slutgiltigt avtal skulle finnas framme inom 60 dagar. Men så blev det inte. Enligt tidningen Wall Street Journal har överenskommelsen för närvarande lagts på is och riskerar att spricka helt och hållet.

Ett skäl som anges är finansiella problem hos Clearwire. Ett annat skäl är att Sprints vd Gary Forsee, som varit drivande bakom projektet, sade upp sig i förra månaden. Hans tillförordnade efterträdare, Paul Saleh, säger dock att företaget kommer att vara Wimax troget.

Projektets storlek gör att bakslaget drabbar alla Wimaxanhängare, främst Intel och utrustningsbolagen Samsung och Motorola. Enligt Wall Street Journal är det inte omöjligt att några av dessa bolag hjälper till med finansieringen för att få fart på projektet igen.

Sprint och Clearwire är de enda två amerikanska operatörer som satsar på Wimax i större skala. De båda kontrollerar också frekvensspektrum som tillsammans skulle göra ett nationstäckande nät möjligt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)