JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Värmen kan bli extremt hög i solceller av den typ där solens strålar koncentreras, något som görs för att höja verkningsgraden och få ner kostnaderna. Forskare på IBM har hämtat trick från halvledarvärlden som kan lösa problemet.

Tack vare ett 10 µm tunt lager flytande metall - en blandning av gallium och indium - kan solceller där ljuset koncentrerats 2300 gånger hållas vid en temperatur av 85 °C. Utan kylning skulle temperaturen gå upp till 1500 °C, och solcellen helt enkelt gå upp i rök. Metallagret sitter mellan solcellen och kylflänsen.

- Främsta fördelen med vår metod är att vi kyler med en metall som har väldigt hög värmeledningsförmåga, och eftersom den är flytande kan vi göra extremt tunna lager, säger Supratik Gupa, forskningsledare på IBM i Yorktown Heights, till tidningen Technology Report.

Koncentrationen av ljus kan göras tio gånger högre än i andra solceller, och det ger enligt IBM fem gånger mer elenergi per ytenhet av solcellen.

IBM håller egentligen inte på med solceller, men forskarna menade att problemet för solcellerna var alltför likt de problem man haft i halvledarvärlden för att man skulle kunna låta bli. Dagens främsta chips klarar att leda bort 100 W / cm2, vilket är i samma storleksordning som solcellerna behöver. Materialet - den flytande blandningen av gallium och indium - är tidigare utvecklat av IBM när det bolaget behövde förbättra konduktiviteten mellan kretsarna och deras kylflänsar.

Tanken nu är, enligt Technology Report, att licensiera ut tekniken till hugade solcellstillverkare.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)