JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pistol hittar förbjudet bly

Sikta, tryck av och "blypistolen" visar direkt om lodet eller komponenterna innehåller bly eller andra metaller som är förbjudna enligt RoHS-direktivet.


- Vi vet inte hur man kommer att testa vid gränserna, de kan faktiskt gå fram till den här kretsen och skjuta med en röntgenpistol för att se om det finns bly i plasten, säger Art Morgan på kontraktstillverkaren Solectrons fabrik i Milpitas, Kalifornien.

Denna vildavästernmentalitet finns inte hos svenska kemikalieinspektionen som ska övervaka efterlevnaden av RoHS-direktivet i Sverige. Verket har ett helt annorlunda angreppssätt:

- Det är viktigt att företag har så stor kunskap som möjligt om innehållet i sina produkter. Ett sätt att få det är genom informationsutbyte med egna leverantörer. Därför kommer vi i första hand att fråga efter dokumentation som styrker att produkten är fri från RoHS-ämnena. Ett screeningtest med hjälp av en "röntgenpistol" är inte uteslutet, men det är inte primärt just nu, säger Anna Klepczynska på Kemikalieinspektionen."

"Blypistolen" Art Morgan pratar om ser ut som en streckkodsläsare. Den har funnits i cirka tio år och använts för att hitta farliga ämnen i metallskrot och fyllnadsmassor.

- Vi har hållit på i två år och utvecklat en modell för RoHS och WEEE-direktiven, säger Ken Stehr, Niton.

Klarar plast och metall
Den nya modellen, kallad Niton XLt 794, har ett läge kalibrerat för plast, ett för metallegeringar. Instrumentet mäter halten av de fem ämnen som förbjuds i RoHS: kadmium, kvicksilver, bly, krom och brom.

- Med pistolen kan man snabbt se om värdena ligger över de tillåtna nivåerna, säger Ken Stehr.

Resultaten visas på den inbyggda skärmen och LTx kan lagra upp till 3 000 mätningar som kan läsas ut via Bluetooth eller en RS232-kabel. Mätvärdena är krypterade för att öka säkerheten.

Det handhållna och batteridrivna instrumentet innehåller en röntgenkälla på 1 Watt och mäter i första hand på ytan, strålningen tränger inte ner mer än någon millimeter i materialet.

I Sverige säljer Holger Andreasen i Örebro pistolen för 395 000 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)