JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt gyro vet var borren går
Sätt ett gyro och lite andra sensorer längst ner på en geologisk borr. Komplettera med lite signalbehandling, minne och en trådlös länk. Bygg alltihop så det tål miljön i ett borrhål i jordens inre. Resultatet blir borrsensorn Gyrosmart, framtagen av tvåmannaföretaget Flexit i Stockholm i samarbete med forskningsinstitutet Imego i Göteborg.
Flexits borrsensor var en av de intressantaste nyheterna från svensk industri som visades upp på mässan Electronix i förra veckan. Sensorn har precis lanserats på världsmarknaden, och bygger på det mikromekaniska gyro som Imego tidigare tagit fram, se artikel (länk) .

Borrsensorn tar in data längs hela borrningen, som kan gå flera kilometer ner i marken. Gyrot känner av varje rörelse, och samlar därtill in data om den omgivande berggrunden. Totalt sitter 12 sensorer i Gyrosmart - tre accelerometrar för vardera vridningsvinkel, acceleration och lutning, samt tre som känner av magnetfältet. Lutning och magnetfält förändras inte lika snabbt som de andra parametrarna, så där behövs inte lika stor samplingshastighet.
 Image
Gyrot höll
för Elektroniktidningens
redaktör 

Alla mätdata hanteras av en asic, som också tagits fram av Imego för ändamålet. I konstruktionen sitter även 512 Mbit minne samt en Bluetoothkrets med vars hjälp alla mätdata kan läsas ut trådlöst till en pc när borrhuvudet väl kommit upp ur marken igen. På sikt planeras även en variant med wlan.

Alltihop drar 400 mA, och de uppladdningsbara batterierna räcker i 9 timmar.

Miljön i ett geologiskt borrhål är sällan särskilt snäll mot elektronik, vilket förstås konstruktörerna tvingats ta hänsyn till. Det är inga vanliga mönsterkort av FR4-typ som använts här, utan mer tåliga varianter som därtill har samma värmeutvidgningskoefficient som kisel, vilket gör att de termiska spänningarna minimeras. Enligt specifikationen ska gyrot klara temperaturer från 5 upp till 65 grader.

Elektroniken är fördelad på tre kort, som sitter monterade i trekantsform ingjutet i plexiglas. Det ger inte bara mekanisk hållfasthet utan också goda förutsättningar för att gyromätningarna ska få maximal noggrannhet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)