JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skyskrapor ska slås in i solceller

Skyskrapor ska slås in i solceller

Högre verkningsgrad, genomsminlighet och fri färgning är vad Nlab Solar kan bidra med till Grätzelsolcellstekniken.
Grätzelceller är tredje generationens solceller. De är tunnfilmsceller och tävlar inte med klassiska kiselsolceller i verkningsgrad, men tillför färg, transparens och ett lägre pris.

Det som fångar upp ljuset i grätzelsolceller är en organisk färg som målats på ytan av små partiklar av titaniumdioxid. Därför kallas grätzelceller också för färgsensibiliserade celler (dye-sensitized cells, DSC).

Nlab Solar
Startår: 2009
Ort: Stockholm
Sysselsatta: 7
Kapital: Vinnova och egen­finansiering av grundarna
Status: Tar fram prototyp
Klassiska kiselsolceller tappar verkningsgrad i skugga och dåligt ljus medan verkningsgraden på grätzelcellen tvärtom går upp – det är till och med möjligt att använda dem inomhus.

Nlab Solars adderar en kristall kallad 1DPC till grätzelcellerna. Det är en endimensionell fotonisk kristall som fungerar som en halvgenomskinlig spegel för en viss valbar våglängd.

Speglingen ger ljuset ytterligare en chans att fångas upp, vilket höjer verkningsgraden – tiden i det aktiva lagret förlängs.

Nlab solars teknik är tänkt att adderas som ett ”turbo” till and­ra tillverkares grätzelsolceller.

Ett annat sätt att få upp verkningsgraden i grätzelceller är att blanda in större partiklar. Men då förloras genomskinligheten. Med Nlab Solars teknik kan man fritt välja färg och genomskinlighet.

En perfekt nisch för Nlab solar är därför fasader. Hela fasaden på en skyskrapa kan täckas med solceller där de som ligger över fönstren är genomskinliga eller kanske mörka som solskydd.

Utmaningen är att utveckla industriell produktion av den fotoniska kristallen 1DPC. Företaget hoppas ha kommersiella produkter framtagna till år 2012.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)