JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flyger drake i vattnet

Flyger drake i vattnet

En strömgenererande drake med 12 meters vingspann som förankras på havsbotten. Med det unika konceptet vill Göteborgsföretaget Minesto utvinna elström ur tidvattenströmmarna.
– Idén kom från Saab som höll på att titta på hur vindkraftverk stör flygradarn. Man funderade på andra lösningar för att få ut energin ut vinden och kom på det här, säger Ted Rosendahl som är teknikchef på Minesto.

Men energiutvinning med undervattensdrakar är inget kärnområde för Saab så verksamheten överlämnades till Chalmers entreprenörsskola där nuvarande vd:n Anders Jansson bildade ett bolag för att vidareutveckla idén.

Minesto
Startår: 2007
Ort: Göteborg
Antal anställda: 6 plus 3 på väg in
Kapital: 40 miljoner
Status: Forskning/prototyp
Tidvattnet är mycket mer energirikt än luft och får draken, som bär en turbin och en generator, att lyfta. Draken är förankrad i botten med en wire. Med hjälp av ett styrsystem och ett stjärtroder kör den i en åttaformad bana vinkelrätt mot tidvattenströmmen. Farten blir runt tio gånger högre än tidvattenströmmen vilket innebär att man kan använda en mind­re turbin än om man placerade turbinen direkt i tidvattenströmmen.

– Vi siktar in oss på ställen där det är ganska långsamma strömmar, runt 1,5 m/s. Det finns vad vi vet ingen annan teknik som kan utnyttja dem på ett tillräckligt kostnadseffektivt sätt.

När tidvattnet vänder avtar vattenströmmen, draken flyter då uppåt och stannar halvvägs mot ytan.

Minesto har hunnit med att göra tankförsök med en modell i skala 1:10 för att visa att draken fungerar. Nästa steg är att placera ut en liten drake utanför Nordirands kust. Det ska ske i slutet av nästa år. Ett drygt år senare är det dags att placera ut en drake i större skala.

Själva draken är tillverkad i kompositmaterial för att hålla nere vikten. Med ett vingspann på 12 meter väger den runt sju ton och kan generera cirka 500 kW till en kostnad av 0,06 till 0,14 euro per kilowatt.

– Det är en väldigt bra siffra jämfört med andra system som sol och vind.

Även om man inte kan räkna med tidvattenkraftverket går mer än 45 procent av tiden är det bättre än andra alternativa energikällor och dessutom förutsägbart. Dessutom påpekar Ted Rosen­dahl att draken är servicevänlig.

– Det går att lyfta upp den med en båt och ta in den till land när det är dags för service.n

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)