JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 25 maj 2020 VECKA 22
Elektroniktidningen har tittat närmare på tio svenska cleantechbolag som alla vill göra världen grönare. Och tjäna pengar. En del har inte ens en prototyp, andra har redan produkter, men alla vädrar morgonluft i och med det nya intresset för klimatet.

Lumenradio: Byt ut hela ljusarmaturen mot en ny med inbyggd radiostyrning. Då går det att spara energi genom att anpassa belysningen till det aktuella behovet (länk).

Minesto: En strömgenererande drake med 12 meters vingspan som förankras på havsbotten. Men det unika konceptet vill Göteborgsföretaget Minesto utvinna elström ur tidvattenströmmarna (länk).

myFC: Lägg i en ”tepåse” i din portabla bränslecell, häll på vatten och skruva på locket. Sedan är det bara att vänta medan GPS:en eller mobilen laddas. Så enkelt ska det bli när svenska myFC släpper sin bränslecellsbaserade laddare senare i år (länk).

Glo: Genom att byta tillverknings­teknik från dagens plana diodstruktur till miljontals ljusemitterande pelare i nanoskala på billiga kisel­substrat, räknar Lunda­baserade Glo med att sänka tillverkningskostnaden för vita lysdioder med en faktor tio (länk).

Senseair:
De flesta tänker nog på koldioxid när växthuseffekten kommer på tal. Men även andra gaser som metan, lustgas och freoner bidrar. Tyvärr finns det ingen billig och snabb metod för att mäta dessa. Det vill sensorspecialisten Senseair i Delsbo ändra på (länk).

Netpower: Det går hur bra som helst att köra servrar på likström. Men garantin gäller inte. Det är huvudproblemet för Netpower Labs idé att driva serverhallar med likström (länk).

Beakon:
Företaget tror sig kunna ge ge högre verkningsgrad till så kallade termoelektriska element (länk).

Aluwave: Mönsterkort som leder värme effektivt är grunden för Aluwaves ljusmoduler (länk).

Nlab Solar: Högre verkningsgrad, genomsminlighet och fri färgning är vad Nlab Solar kan bidra med till Grätzelsolcellstekniken (länk).

Gett Fuel Cells:
företaget tror sig kunna leverera bränsleceller för 200 dollar per kW — en halvering av det mål branschen sätter upp idag (länk).

 
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)