JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spar miljoner på ett kort

Spar miljoner på ett kort

Inflammation i mjölkkors juver – mastit – kostar europeiska bönderna mer än 25 miljarder kronor årligen. Problemet är att en ko som drabbats måste tas ur produktionen för att behandlas med antibiotika eller skickas till slakt.
Agricam
Ort: Linköping
Startår: 2010
Produkt: Värmekamera som övervakar juverhälsan hos mjölkkor
Antal anställda: 11
– Men om man upptäcker symptomen i ett tidigt skede går det att stoppa en allvarlig inflammation bara genom att mjölka kon oftare, förklarar Ellinor Eineren, vd och medgrundare till uppstartsföretaget Agricam.

I oktober släppte Agricam sin första produkt. Det handlar om ett värmekamerasystem som systematiskt och beröringsfritt övervakar och analyserar juverhälsan hos mjölkkor för att hitta första stadiet av mastit. Systemet, CaDDi mastitis (Cattle Disease Diagnostics for mastitis), är byggt kring två ir-kameror och skräddarsydda beräkningsalgoritmer.

– Vi tittar på juvrens yttertemperatur. När den höjs är det en indikation på tidig form av mastit.

Jämför med lagrade bilder
Tanken är att alla kor rutinmässigt ska undersökas innan de mjölkas genom att de exempelvis vandrar förbi värmekamerorna som tar bilder av juvret från båda sidor. Genom rfid-märkning vet man vilken ko bilderna tillhör.

De nytagna bilderna jämförs med individens speciella temperaturhistorik och om den aktuella temperaturen skiljer sig från historiken går larmet direkt till bonden.

Bakom Agricam står värmekameraspecialisten Termisk Systemteknik och miljöföretaget Biotal, förutom Ellinor Eineren. Värmekamerorna kommer från Flir. Själva systemet har däremot utvecklats av Termisk Systemteknik, ett relativt nystartat företag där flera medarbetare tidigare arbetat med forskning och utveckling vid FOI Sensorteknik (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Hittills har systemen byggts ihop i lokalerna i Linköping, men planer finns på att lägga ut tillverkningen om försäljningen tar fart.

– Marknadspotentialen är väldigt stor och inom lantbruket kan vår teknik användas inom många områden som berör djur och växter. Vi tittar på det just nu, men jag kan inte avslöja några detaljer.

Agricam har patent på att använda värmekameror på mjölkande djur. Sedan drygt ett år är företaget antaget till företagsinkubatorn Lead i Linköping.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)