JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xmos positionerar om sig som processorleverantör
När engelska Xmos år 2007 klev fram i rampljuset jämförde företaget sin flerkärniga arkitektur med FPGA:er. Den stora skillnaden var att kretsarna programmerades i C och inte VHDL (länk). Nu släpper Xmos en ny verktygssvit kombinerat med IP-block och positionerar samtidigt om kretsarna som ”deterministiska, flerkärniga processorer”.
Xmos passar också på att döpa processorfamiljen till Xcore. Den består precis som tidigare av de tre medlemmarna XS1-L1, XS1-L2 och XS1-G4 som har en, två respektive fyra processorkärnor. Varje 32-bitskärna kan delas i åtta virtuella delar som dynamiskt och i realtid delar på uppgifterna varvid prestanda ökar. Dessutom sker det på ett deterministiskt sätt, påpekar Xmos.

Den Eclipsebaserade utvecklingsmiljön Xtime composer studio kommer nu i version 12.0 och Xmos har porterat den från GCC- till LLVM-baserad kompilering av koden som skrivs i C och C++. Förändringen uppges korta kompileringstiden med 40 procent samtidigt som exekveringen går 60 procent snabbare och koden blir 17 procent mindre.

En annan nyhet är att kretsarna kan konfigureras med några av de 40 färdiga IP-block som finns i det nya verktyget Xsoft tip.

- Marknaden för inbyggnadsprocessorer är värd 76 miljarder dollar och Xcore, vår flerkärniga processor, erbjuder många fördelar jämfört med traditionella processorer. Xtime composer och Xsoft tip ger utvecklare som är vana vid C tillgång till flerkärnig och deterministisk prestanda på ett enklare sätt än tidigare, säger Xmos vd Nigel Toon i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)