JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill ersätta asicar, assp:er och FPGA:er
ImageEfter två års arbete i det tysta har det engelska uppstartsföretaget Xmos nu lättat på förlåten kring sin FPGA-liknande arkitektur kallad Software Defined Silicon (SDS). Tekniken lovar att bli tillräckligt billig, strömsnål och kraftfull för att kunna ersätta asicar och assp:er i konsumentprodukter som tillverkas i mångmiljonupplagor.
Xmos första kretsar är under tillverkning hos kiselsmedjan TSMC och försäljningen ska komma igång under första kvartalet nästa år. Priset beräknas ligga mellan en och tio dollar. För det får man en krets som i programvara kan hantera till exempel en port för Ethernet på 200 Mbit/s, ett 16-stegs FIR-filter som kan klockas i 7 MHz eller en styrkrets med motsvarande 500 Mips prestanda.

Omräknat i FPGA-termer ska Xmos kretsar motsvara upp till cirka 50 000 logikceller.

- Det är ett enkelt faktum att företagen har betydligt fler ingenjörer som kan programmera i C och C++ än skriva RTL-kod. Vår produkt passar därför marknaden bättre än asicar och assp:er, säger Noel Hurley som är marknadschef på Xmos.

FPGA:er och CPLD:er ser han inte som en konkurrenter. De billigaste varianterna används visserligen i konsumentprodukter men Xmos kretsar kommer att ha betydligt högre funktionalitet och siktar in sig på ett segment där den programmerbara logiken är för dyr idag.

Företaget är en avknoppning från universitet i Bristol och den forskning som professor David May bedriver där. Han är teknisk chef på Xmos men är nog mest känd för att ha uppfunnit Transputern, en massivt parallell datorarkitektur från 1980-talet som kommersialiserades av företaget Inmos.

Trots att Inmos aldrig blev någon kommersiell framgång har tekniken med parallell databearbetning blivit högsta mode de senaste åren. Intel och AMD har idag flera kärnor som standard i sina processorer.

En akilleshäl för tekniken är att få ut den teoretiskt mycket höga prestanda utan allt för mycket handpåläggning vid kodningen. Även Xmos har samma problem. Företagets krets består av ett antal multitrådade ricskärnor som programmeras i C eller C++.

- Vi har en processorkärna som reagerar på händelser, inte på avbrott som vanliga risc-kärnor. Dessutom har vi en speciell buss kallad Xlink som kopplar ihop kärnorna, säger Noel Hurley.

- En vanlig risckärna kan behöva 50 till 100 klockcykler för att byta arbetsuppgift. Med vår lösning går det på en cykel.

Han är dock förtegen kring detaljerna.

- Vi kommer att berätta mer om tekniken under fjärde kvartalet då vi också släpper utvecklingsverktygen i en betaversion.

För att konkurrera med FPGA-företagen krävs dock inte bara hårdvara och utvecklingsverktyg. Minst lika viktigt är utbudet av IP-block och där har FPGA-företag som Xilinx och Altera byggt upp sina portföljer under mer än 20 år.

- Vi kommer att erbjuda de grundläggande IP-blocken och så räknar vi med att skapa en användargrupp som bidrar med IP. Dessutom ska man komma ihåg att det är enkelt att göra IP-block för vår arkitektur. Att göra ett IP-block för Ethernet tog inte mer än tre veckor.

Xmos har idag 23 anställda och hittills har förtaget inte tagit in mer än cirka 5 miljoner dollar från Amadeus Capital och Esprit Capital. Ett större kapitaltillskott är dock på gång.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)