JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbladdat litiumjonbatteri med lång livslängd
http://www.etn.se/images/stories/-2014/10/batt.jpg”GENOMBROTT”

Snabbt, uthålligt Li-jonbatteri

Litiumjonbatterier som är 70 procent laddade efter två minuter och klarar 10 000 laddcykler – det har forskare på Nanyangs tekniska universitet tagit fram.
Som anod används varken grafit eller kisel med nanostruktur, utan en gel av titaniumoxid i form av nanorör. Materialet beskrivs i en artikel i tidskriften Advanced Materials.

10 000 laddcykler skulle ge batteriet 20 års livslängd. Dagens litiumjonbatterier i mobiltelefoner har en livslängd på 500 omladdningscykler och en fulladdning tar två timmar.

– Med vår teknik skulle elbilar kunna öka sin räckvidd dramatiskt bara efter några minuters laddning – jämförbart med den tid det tar att tanka bilen med bensin idag, säger en av forskarna, Chen Xiaodong.

Titanoumdioxid är sfäriskt i naturliga förekomster. Men att stöpa om den till rörform beskrivs som enkelt. Man blandar nanopartiklar av titaniumoxid med natriumhydroxid i en lämplig temperatur.

Tekniken är patenterad och har licenserats till ett företag. Forskarna hoppas att företaget kommer att kunna ta fram kommersiella snabbladdade batterier på tekniken inom två år.

Projektet har sysselsatt fyra forskare under tre år.

En av litiumjonbatteriernas uppfinnare – professor Rachid Yazamien – går i god för att  resultatet. Han stämplar det som ”nästa stora steg inom batteriteknik”

Härnäst ska forskarna bygga en prototyp av ett batteri i full skala.

Forskarna påpekar att den tio gånger längre livslängden också betyder att volymen av giftigt batteriavfall divideras med tio.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)