Jonathan Boxall |
Brittiska RS Components täcker Europa och Asien där närmare 50 procent av alla Parallellaanvändare finns.
Epiphany är verket av svenskättade Andreas Olofsson som har ett förflutet bland annat som konstruktör av aritmetik till Analog Devices Tigersharc-processorer.
År 2008 startade han företaget Adapteva med mottot att all kretsyta som inte är en aritmetikenhet på en processor avsedd för beräkningar – är bortkastad overhead.
Epiphany blev en snackis om inte förr så hösten 2012 när Epiphany samlade in pengar i en kampanj på Kickstarter och därmed blev första halvledarbolag i världen att använda gräsrotsfinansiering.
Enligt Andreas Olofsson går Adapteva med vinst. Företaget hade i juni skeppat 10 000 Parallella-kort.
Den 16-kärniga processorn på de tre kort som finns att beställa idag, heter Epiphany III och är tillverkad i 65 nm. En 64-kärnig Epiphany IV finns i provexemplar i 28 nm.
På det kreditkortsstora kortet sitter även en Xilinx Zync 7010 eller -7020 – en FPGA integrerad med en Cortex A9-dubbelkärna.
Korten kan användas som utvecklingsplattform, undervisningsplattform, forskningsverktyg, eller byggas in i ett skarpt system. Flera av dem kan byggas samman till en strömsnål ”superdator i miniformat”.