JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superprocessorn får distributör

http://www.etn.se/images/stories/-2014/10/a.jpgRS Components blir global distributör av Parallella – ett utvecklingskort för Epiphany, uppstartsföretaget Adaptevas parallella coprocessor för flyttalsberäkningar. RS beskriver kortet som en av världens mest energisnåla databehandlingsplattformar.
Jonathan Boxall
Jonathan Boxall
– Vi kände att vi fick en massa energi av Adaptevas tidiga framgång och har åtagit oss att hjälpa bolaget sprida sin framgångssaga till betydligt fler användare, säger Jonathan Boxall, RS globale halvledarchef.

Brittiska RS Components täcker Europa och Asien där närmare 50 procent av alla Parallellaanvändare finns.

Epiphany är verket av svenskättade Andreas Olofsson som har ett förflutet bland annat som konstruktör av aritmetik till Analog Devices Tigersharc-processorer.

År 2008 startade han företaget Adapteva med mottot att all kretsyta som inte är en aritmetikenhet på en processor avsedd för beräkningar – är bortkastad overhead.

Epiphany blev en snackis om inte förr så hösten 2012 när Epiphany samlade in pengar i en kampanj på Kickstarter och därmed blev första halvledarbolag i världen att använda gräsrotsfinansiering.

Enligt Andreas Olofsson går Adapteva med vinst. Företaget hade i juni skeppat 10 000 Parallella-kort.

Den 16-kärniga processorn på de tre kort som finns att beställa idag, heter Epiphany III och är tillverkad i 65 nm. En 64-kärnig Epiphany IV finns i provexemplar i 28 nm.

På det kreditkortsstora kortet sitter även en Xilinx Zync 7010 eller -7020 – en FPGA integrerad med en Cortex A9-dubbelkärna.

Korten kan användas som utvecklingsplattform, undervisningsplattform,  forskningsverktyg, eller byggas in i ett skarpt system. Flera av dem kan byggas samman till en strömsnål ”superdator i miniformat”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)