Heiner Linke, huvudansvarig vid nanometerkonsortiet vid Lunds universitetet, och Lars Samuelson, professor i nanoteknik (länk) som även grundat lysdiodsföretaget Glo samt solcellsföretaget Sol Voltaic, är drivande bakom projektet som började planeras redan i början av detta år.
Planen är att i en första vända byggnad ut dagens nanolabb för grundläggande forskning, som har funnits sedan 2007. Därefter är tanken att ytterligare en anläggning för pilotproduktion och industrinära produktutveckling ska byggas i Science Village Scandinavia intill ESS och Max I.
– Etableringen av ESS och Max IV är viktiga element i vår vision. Det triggar igång intresset från all världens materialforskare och den situationen måste vid dra nytta av, säger Heiner Linke, enligt Sydsvenskan.
Än så länge har det gigantiska projektet inte en enda satsad krona. Den första fasen som är beräknad att kosta 200 miljoner kronor oroar dock inte initiativtagarna. Den ska finansieras med hyresintäkter samt privata donationer och forskningsanslag.
Steget därpå är beräknat att kosta ytterligare 500 miljoner; pengar som industriaktörer väntas stå för.
– Glo har dragit in 800 miljoner kronor från olika finansiärer. Stora spelare i olika industrier kommer att dras till detta, säger Lars Samuelson till Sydsvenskan.
Just exemplet Glo – grundat 2003 och som tvingats flytta sina pilotstudier från Lund till Kalifornien för att komma åt testmöjligheter – är något initiativtagarna inte vill ska behöva upprepas i framtiden.