JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halmstad forskar i ny simuleringsteknik

Acumen, HyML, HH, Simulering: Adam Duracz
Så kallade hybrimodelleringsspråk kan hantera osäkerheter och variationer, vilket leder till mer realistiska simuleringar än de metoder som används idag. Det hävdar Walid Taha, professor på högskolan Halmstad. Han befinner sig just nu på Rice University i Houston, USA, för att leda ett internationellt möte om hybrimodelleringsspråk.
Hybridmodelleringsspråk (HyML) sägs kunna göra datorsimuleringar smartare, snabbare och betydligt mer precisa. I sådana språk är det enkelt att skapa olika varianter av en simulering där man väljer ut vilka faktorer som är relevanta och som därför ska tillåtas påverka resultatet.

Datalogiprofessor Walid Taha förklarar med ett exempel på en simulering av ett krocktillbud mellan två fordon. Här är det inte relevant att simulera att däcken blir varma av inbromsningen eller i vilken riktning vinden blåser. Det är heller inte viktigt att simulera bilens exakta position efter inbromsningen. Det enda väsentliga är att krocken undviks.

Walid Taha
Walid Taha
– Problemet med dagens simuleringstekniker är att de antar en perfekt omgivning – men verkligheten är aldrig perfekt, säger Walid Taha.

– Ett sådant antagande ger svaga simuleringar som ibland är helt missvisande.

Eftersom HyML-språk imiterar verkligheten effektivt, blir deras simuleringar enligt Walid Taha mycket användbara vid utveckling av ny teknik, till exempel cyberfysiska system som robotar, och självkörande fordon.

Under  HyML-mötet på Riceuniversitetet presenteras spjutspetsforskning inom området.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)