Inbyggnadsplattformen Arduino och ett examensarbete om batterilager i fastigheter. Där har du årets vinnare av SER-Prize, Svenska Elektro- och DataingenjörersRiksförenings pris till två projekt som bidragit till en smart och hållbar samhällsutveckling.
Motiveringen till SER-Prize lyder som följer:
Arduinoplattformen är en open-sourceplattform som bygger på att enkelt kunna använda hårdvara och mjukvara för att utveckla interaktiva projekt. Den har inspirerat och skapat förutsättningar för människor över hela världen till att utveckla innovativa idéer och produkter. Allt ifrån moduler för realtidsmätning av radioaktivitet, the pebble smartwatch, Quadcopters till statusuppdateringar av krukväxters välmående i hemmet har genererats med hjälp av plattformen.
Arduinoplattformen syftar till att visa de kreativa processerna bakom konstruktion och design och har använts av skolor över hela världen, över 13 000 studenter har använt plattformen. David Curtielles är med andra ord en mycket bra och inspirerande rollmodell för svenska Elektro/Data/IT-ingenjörer!
Och motiveringen till studentpriset:
Examensarbetet utfördes på Skanska Installation. Uppgiften var att analysera förbrukningen och solproduktionen hos ett av världens miljövänligaste kontor i Väla Gård, Helsingborg.Elektroniktidningen deltog i juryn till SER-priset.
En pilotundersökning gick ut på att undersöka ifall batterier kunde användas för att lagra solproduktionsöverskottet. Grunden till denna analys beror på den stora prisdifferensen mellan köp och sälj av el. Om Skanska kan investera i batterier för att på sikt tjäna in denna stora prisdifferens som annars skulle uppstå. Med egenlagring skulle vi få mindre nätförluster på elnätet men även förkorta återbetalningstiden på solpanelerna.
Tre olika kostnadsmässiga scenarier med timdebitering, egenlagring och nettodebitering jämförs och presenteras grundat på beräkningsmetod inom aktuell forskning. Det bäst lämpade scenarierna ges i form av ett önskat införande för optimal vinst och miljö.