JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gillar du Arduino, köp Genuino istället

Gillar du Arduino, köp Genuino istället

Efter att en av Arduinos grundare lurat återförsäljare att förbinda sig  att köpa Arduino-produkter bara från honom, lanserar de andra grundarna det nya varumärket Genuino med samma sortiment.
En av de fem grundarna av Arduinoprojektet, Gianluca Martino, har brutit sig ur samarbetet och försöker skaffa sig monopol på varumärket Arduino. Bakom ryggen på de andra registrerade Gianluca Martino varumärket Arduino i Italien för sin egen räkning och i flera år har de andra grundarna förgäves försökt övertala honom att överlämna det till deras gemensamma bolag.

I fjol slutade Gianluca Martino att betala licensavgifter för sin tillverkning av Arduinokort. Därefter skickade han ut ett nytt kontrakt till återförsäljare där de fick förbinda sig att exklusivt köpa Arduino-kort från honom.

Flera återförsäljare skrev på avtalet. Det såg ut som ett avtal som skulle skydda Arduino från pirattillverkare. I själva verket var det ytterligare ett försök från Gianluca Martino att ta kontrollen över Arduino.

I väntan på att giltigheten av detta avtal ska utredas, lanserar de fyra andra grundarna det nya varumärket Genuino (”äkta”) som kommer att innehålla samma sortiment som Arduino.

Amerikanska Adafruit kommer att börja tillverka Genuino-korten i sin fabrik på Manhattan i New York City i juli.

Gianluca Martino har tidigare varit ensam tillverkare av Arduino.

Adafruit är den först annonserade av en rad nya tillverkningspartners som Ardunio – eller Genuino – har knutit till sig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)