JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborg får Lora-nät

Göteborg får Lora-nät

Umeå blev först i Sverige med ett stadstäckande IoT-nät av typen Lora. Nu hakar Tele2 på den heta trenden med sakernas Internet och bygger ett nät i Storgöteborg som ska vara klart i höst.

Ett billigt och strömsnålt alternativ för den som vill skicka små datamängder. Så positionerar sig Lora som är en radioteknik för IoT som ursprungligen utvecklades av Semtech men som numera är en öppen standard. Tekniken sorteras in i kategorin Low Power Wide Area Network (LPWAN) och tillåter kommunikation i bägge riktningarna.

Detaljerna i Tele2:s plan för Göteborg är än så länge luddiga i konturerna men företaget lovar att täcka Storgöteborg med ett Lora-nät som ska slås på under tredje kvartalet.

– Vi kan inte säga så mycket om prisplan och abonnemangsformer i dagsläget, den informationen kommer vi att kommunicera i samband med lanseringen under tredje kvartalet, skriver Tele2:s kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Elektroniktidningen.

Det blir det svenska dotterbolaget till schweiziska Talkpool som ska bygga nätet.

I ett Lora-nät pratar alla noder direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade mot en server. Ändnoderna kan dynamiskt variera datatakten från 0,25 till 11 kbit/s vilket påverkar räckvidden. Data är krypterat från sensor till slutanvändare, inte ens operatören ser kundens data.

Teoretiskt ska räckvidden bli över 15 km men nätet i Umeå visar att det i stadsmiljö krymper till mellan två och fem kilometer.

Noderna kan i bästa fall klara sig i tio år utan att byta batteri.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)