JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nya lösare och förbättrat meshnät

Noggrannare och användarvänligare. Så kan man mycket kort sammanfatta de hundratals nya funktionerna i den senaste versionen av det svenska simuleringsverktyget för multifysik, det vill säga Comsol Multiphysics och Server.

– Alla våra användare kommer att bli produktivare. Jag har redan sett exempel på hur komplicerade CAD-geometrier som tidigare var svåra att mesha nu skapas automatiskt med ett enkelt knapptryck, och hur minnesåtgången i en stor modell minskar till en åttondel av vad som krävdes tidigare, säger företagets försäljnings- och marknadschef Daniel Ericsson i ett pressmeddelande.

Version  5.2a av programmet har tre nya lösare. SA-AMG är speciellt effektiv för linjärelastiska analyser men kan användas inom många andra områden. Med SA-AMG är det möjligt att beräkna en hållfasthetsmodell med flera miljoner frihetsgrader på en vanlig PC eller laptop.

Den så kallade “domain decomposition”-lösaren har optimerats för att hantera stora modeller.

– Lösaren tillhandahåller en robust och flexibel teknologi för att effektivt beräkna starkt kopplade multifysikmodeller vilka tidigare krävde en minneshungrig direkt lösare, säger Jacob Yström.

Den tredje nya lösaren bygger på metoden ”Discontinuous Galerkin (DG)” och kan användas för att lösa tidsberoende simuleringar inom akustik.

Även de som utnyttjar möjligheten att skapa appar av sina simuleringar har fått förbättringar. Det handlar om att utseendet förändrats på Comsol Server som används för att distribuera apparna, och att appar som används flitigt kan förladdas för att snabba upp starttiden.

Om man istället tittar på modulerna, så innehåller AC/DC-modulen en ny modell av typen Jiles-Atherton som används för att simulera magnetisk hysteres. I RF-modulen går det att bädda in så kallade lumpade modeller av mikrovågskretsar i fältmodeller med hjälp av tvåportsnätverk, Kretsen representeras endast av sin överföringsfunktion (S-parametrarna) och tillför ingen geometrisk komplexitet till fältmodellen.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)