JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amazon adopterar FreeRTOS och gillar svenska verktyg

Samtidigt som Amazon släpper nya IoT-tjänster, lanserar företaget sitt första ordentliga stöd för styrkretsar i form av en satsning på styrkrets­operativ­systemet FreeRTOS. Svenska Percepio och IAR återfinns i huvudroller.

Ändnoder som kör operativsystemet FreeRTOS, typiskt styrkretsar, får nu en bättre möjlighet att koppla upp sig mot Amazons moln.

Amazon har upptäckt att ändnoder som drivs av MCU:er snarare än CPU:er ofta inte har den beräkningskraft som krävs för att interagera med AWS (Amazon web services).

Några av dessa MCU-drivna enheter kör öppenkods­operativ­systemet FreeRTOS, och det får nu stöd för att koppla upp sig antingen direkt mot AWS IoT Core eller mot en gateway som kör programvaran AWS Greengrass och fungerar som ett lokalt litet moln som svävar över dina ändnoder.*

Amazon fungerar nu som operativsystemets beskyddare och har anställt FreeRTOS grundare Richard Barry. Han erkänner att han haft problem att hinna svara upp mot alla önskemål om support och nya funktioner.

– Det blev svårare och svårare, märkte vi. Vi hade samtal med flera olika intressenter, som erbjöd sig att hjälpa FreeRTOS växa, men Amazon var den första som låg helt i linje med våra värderingar.

– En viktig punkt var att att vi både kunde fortsätta att låta FreeRTOS stödja många plattformar och vara gratis för kommersiell användning.

Amazon presenterar FreeRTOS som ett operativsystem för glödlampor, rökdetektorer och – löpande band. Det sistnämnda är ett kanske udda exempel, men gissningsvis är det en tillämpning hos en kund.

Intelligenta ska de bli också, ändnoderna. Greengrass Machine Learning Inference är en mjukvara du kan installera i ändnoden som låter den analysera sina egna data på plats i  den klass av maskininlärningsalgoritmer som kallas artificiella neuronnät. 

Tränade nät kan laddas via molnet. Fördelen med lokal AI, mot att tanka upp sensordata i molnet och låta den analyseras där, är oberoendet av nätet och en kortare reaktionstid på sensor­av­läs­ningen. 

Styrkretstillverkarna Microchip, NXP, ST och TI är partners i FreeRTOS-lanseringen, med sina Arm-kretsar, liksom Arm och förstås även FreeRTOS-skaparen Wittenstein.

Vad gäller övriga partners för utvecklingsverktyg, nämner Amazon exakt två stycken och båda är svenska: IAR och Percepio. De stöder Amazon FreeRTOS från start.

Percepios verktyg Tracealyzer visualiserar programkörning och IAR Embedded Workbench är ett kod­utvecklings­verktyg som innehåller kompilatorer som ofta kniper förstaplatsen när sådana tävlar i prestanda i genererad kod.

Johan
Kraft

– Att IAR är med är ju inte överraskande, säger Percepios vd Johan Kraft.

– På Percepio har vi haft ett nära samarbete med FreeRTOS grundaren Richard Barry sedan 2012 och det är tydligt att AWS ser värdet i det vi erbjuder. De har varit mycket angelägna att få fullt Tracealyzer stöd för Amazon FreeRTOS direkt från start.

FreeRTOS v10 är kärnan i Amazon FreeRTOS. Den har, lämpligt nog för denna lansering, fått ett förbättrat stöd för några av de kommunikationsstackar som Amazon FreeRTOS använder, som TCP/IP och MQTT. Det här stödet, i form av två nya buffertar, är något som Tracealyzer kan visualisera.

Nästa version av Tracealyzer kommer att innehålla ytterligare nya visualiseringsmöjligheter för nätverkstrafik, och Amazon Free­RTOS står först i kön att få dem implementerade, meddelar Percepio.

– Det är vår största förbättring av Tracealyzer på minst fem år och vi är supertaggade inför detta, säger Johan Kraft.


FOTNOTER
* Lite grand som molnet som drottning Elsa hänger över snögubben Olaf i slutet av filmen Frost.
** Bilden ovan: Amazon FreeRTOS stöds på ST:s STM32L4-utvecklingskort B-L475E-IOT01A Discovery kit for IoT node

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)