JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I version 9.0 av Teslas fordonsmjukvara används inte längre radarsensorn för självkörning. Det meddelar vd Elon Musik via twitter.

Tesla tillhör en minoritet bland biltillverkare i att företaget försöker att klara sig utan laserradar för självkörning.

Konkurrenterna har med spänning väntat på hur det ska sluta, och har – säkerligen – hoppats på att Tesla till slut ska göra en pudel och ge upp, om inte annat som en bekräftelse av att deras kostsamma investering i lidar varit till någon nytta.

Men istället upphör Tesla nu även med att använda radardata. Elon Musk tycker att radar tillför så lite att det inte gör någon skillnad. 

– Allteftersom videobehandlingen blir bättre halkar radarn bara mer och mer efter, tweetar han.

Radarn kopplas bort redan i FSD Beta V9.0 som enligt Elon Musk ska släppas ”snart”.

Tesla har tidigare noterat att människor klarar att köra bil enbart med hjälp av synen. Därmed vet vi att detta är möjligt. Vi klarar uppenbarligen även av att köra utan radar, även i dimma och nederbörd.

Ett intressant specialfall – känt från videoupptagningar  – är en radarstuds från en bromsande bil utom synhåll längre fram i kön. Även detta fall tror Elon Musk att kameran kan ersätta.

–  Det kan nog bäst beskrivas som att det handlar om sannolikheter. Det finns fem framåtriktade kameror. Det är högst sannolikt att minst en av dem kan se några bilar framåt, tweetar han.

Med radardatat borta slipper Tesla som bonus beräkningssteget att integrera radardata med videodata, så kallad sensorfusion. 

Teslas mest avancerade körfunktion heter FSD (Full Self Driving) och är övervakad självkörning. Det innebär att föraren ständigt måste vara beredd att ta över kontrollen. 

Inga av Teslas förarstödsfunktioner kommer att kunna använda radarsensorn eftersom den inte längre kommer att monteras vid tillverkningen. 

Tesla är inte ensamt om att utveckla självkörning utan lidar. Även Nissan, Mobileye och Pronto försöker. 

Teslas bilar är de som idag har det överlägset bästa stödet för övervakad självkörning. Ofta klarar bilen kompletta resor till destinationen helt på egen hand.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)