JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Freyr vill producera 50 GWh i USA

Norska Freyrs andra battericellfabrik kan komma att hamna i Nordamerika. Förhandlingar pågår med en blivande partner, meddelar Freyr.

En europeisk battericelltillverkare som bygger gigafabrik utanför Europa?

Den sortens expansion är norska Freyr först med, såvitt Elektroniktidningen vet. Mönstret idag är att europeiska aktörer bygger battericellfabriker i Europa. De som bygger globalt är de asiatiska jättarna.

– Det är ett naturligt steg för Freyr att inkludera Nordamerika i våra långsiktiga expansionsplaner, säger norska Freyrs vd Tom Einar Jensen.

Han pekar på USA:s färska utspel kring omställning och oberoende.

– Energidepartementet vill se omedelbara åtgärder för att skala upp den amerikanska försörjningskedjan inom batterimaterial och -teknik, citerar han.

Freyrs nordamerikanska anläggning – om den blir av – ska byggas tillsammans med en partner som tillsvidare är hemlig. Förhandlingar pågår. Det är en ”major multinational industrial conglomerate”.

De två vill bygga en battericellsfabrik i Nordamerika, plus eventuellt ytterligare faciliteter inom samma produktområde. Fabriken ska år 2030 ha en årskapacitet på minst 50 GWh. Produktionen ska vara billig och ha ett lågt koldioxidavtryck.

Vad gäller cellerna så ska de byggas på recept från amerikanska 24M, som Freyr redan licenserar i Norge. Pressmeddelandet framhäver att 24M är amerikanskt och att recepten är proprietära. 

24M har expertis inom tillverkning av litiumjonbatterier. Företagets battericellguru är en MIT-professor i materialvetenskap, Yet-Ming Chiang.

Freyr var först i Europa att drabbas av insikten att Northvolts cellfabrik i Skellefteå kunde vara ett genidrag. Freyr sparkade igång ett eget projekt och hoppas nu ha en årskapacitet på 43 GWh i norska Mo i Rana år 2025.

Bolagets aktie kommer att gå att handla på New York-börsen NYSE innan detta kvartal är över, om allt går enligt plan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)