Hållbarhetsskäl talar för att elektroniska textiler måste tillverkas av förnybara material. Chalmers bidrag är en cellulosatråd som belagts med en biokompatibel polymer.
Japanska Cosel – ägare av den svenska kraftspecialisten Powerbox – har adderat PJMA-serien för strömförsörjning av medicinska tillämpningar. Två AC/DC-versioner är släppta.
Tre företag – ett europeiskt och två kinesiska – håller på att ta fram en liten enhet, som ryms i handflatan, och som noggrant kan mäta blodtrycket i fingret för att därefter skicka mätdata trådlöst till en smartmobil. Enheten påstås bli världens första i sitt slag.
Isolering, läckström, beröringsström, EMC, användningsmiljö och antalet effektutgångar – den här artikeln går igenom vad du behöver tänka på när du konstruerar strömförsörjning till ett instrument som kan stå i elektrisk kontakt med patienten.
Den japanska kraftspecialisten TDK-Lambda adderar ett flertal kraftmoduler till sin CUS400M-familj. Därmed täcker familjen utspänningar från 12 V till 48 V, och levererar 400 W vid forcerad luftkylning och 250 W vid konvektionskylning.
Redan 2003 ansåg forskare på Linköpings universitetssjukhus att kranskärl kan undersökas med datortomografi. Då trodde få andra på metoden, men förra året blev den accepterad som standard i Europa. Nu vill Linköpingsforskarna skapa patientnytta med en helt ny typ av datortomograf som räknar fotoner.
När länder nu står inför den andra vågen av pandemin har det blivit förnyat fokus på att göra det arbetsplatser, byggnader och alla typer av kollektivtrafik säkra att använda. Allteftersom organisationer börjat ta itu med detta har en sedan tidigare beprövad form av desinfektion – belysning med ultraviolett (UV) strålning – fångat stort intresse. Men vad exakt är UV-belysning? Hur fungerar det och var kan det användas?
Svenska Zenicor har utvecklat ett tum-EKG som kan fånga upp störningar i hjärtrytmen hos en individ. Enkelheten är vital och målet på sikt är att behandlingen blir rutinmässig. Nästa steg är att med artificiell intelligens hitta spår av förmaksflimmer i ett EKG som idag uppfattas som helt normalt.
Det går att behandla depressioner genom att kombinera elektrisk hjärnstimulering med beteendeterapi. Malmöbolaget Flow Neuroscience har utvecklat ett headset med tillhörande app som gör att patienterna kan utföra behandlingen på egen hand.
Stoppa in sensorer i handtagen på skidstavarna så går det att mäta hur bra du är på att staka och därmed förbättra både åkteknik och fysisk styrka. Stavhandtagen kommer från Göteborgsföretaget Skisens och börjar säljas under nästa år.
En båge som dignar av IR-sensorer tar snabbt tempen på alla människor som strömmar igenom. Det finns liknande produkter men enligt svenska ACT ingen med samma kapacitet, precision och integritet.
En städrobot som tar död på virus, däribland covid-19, med hjälp av UVC-ljus är vad forskare vid Örebro universitet utvecklar just nu. Tanken är att skapa ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga.
Prismatic Sensors utvecklar en datortomograf vars detektor räknar varje foton. Det gör att bildkvaliteten kan förbättras rejält, utan höjd stråldos. Nu köper General Electric Healthcare, som tillhör världsledarna inom datortomografi, det svenska företaget.
Den svenska millimetervågsspecialisten – som numera presenterar sig som Sivers Semiconductors – ska hjälpa Siemens Healthineers att utnyttja 5G-teknik inom medtek. Kistaföretaget ska leverera både utvärderingskit och radiomoduler.
Nästa år ändras kraven på de anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter. Regeringen föreslår därför att forskningsinstitutet Rise får 15 miljoner kronor för att kunna ta steget.
Linköpings universitet är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Den har väsentligt högre upplösning än alternativen, då den mäter energin i varje enskild foton.
Med hjälp av en inläggssula med sensorer kan forskare vid Mälardalens högskola (MDH) mäta buren vikt under gång. Det gör det möjligt att övervaka tunga arbetsförhållanden, något som på sikt kan minska lidandet hos användaren och kostnader för sjukvården.
Allt som behövs för att bygga en intelligent, bärbar, trådlös sensorprodukt för medicin och hälsa finns samlat i en krets från Ensilica.
Kontaktfri pekteknik var god hygien redan innan corona. Nu svämmar inkorgen över hos svenska Neonode.
Forskare på KTH arbetar med att utveckla AI-mjukvara och algoritmer som kan känna igen olika lungdiagnoser. I ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset ska forskare utveckla avancerad bildanalys som kan utvärdera röntgenbilder och i framtiden förhoppningsvis rädda coronapatienter.
Sida 1 av 30
Barnvisans ”London Bridge is Falling Down” har aldrig besannats. Men flera broar i Europa riskerar faktiskt...
Internet of Things (IoT) och andra inbyggnadstillämpningar kräver allt mer RAM, med allt högre...
Då Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020, lämnade britterna också EU:s system för...