Först kom Elektronikhandboken, sedan Cybersäkerhetshandboken. Nu får alla som utvecklar medicintekniska produkter en egen handbok som underlättar utvecklingsprocessen.
90 procent av alla bolag inom medicinteknikområdet är små eller mycket små. De har såklart svårt att veta vilka regler och förordningar som gäller för deras produkter. Men även storföretag kan ha nytta av handboken. Under lanseringenseventet häromveckan fick vi veta att ett bolag med 40 000 anställda gjorde en miss som kostade dem uppåt 15 miljarder kronor.
Om den fadäsen hade kunnat undvikas med handboken må vara osagt men den ger alla som sysslar med medicintekniska produkter en handfast vägledning på 164 sidor.
Boken är upplagd i den arbetsordning som normalt sker från idé till marknad, och skriven av tekniker och experter på regulatoriska frågor för tekniker, innovatörer, kliniker och personer som arbetar med de här frågorna. Författarnas ambition är att handboken ska fungera som ett stöd under utvecklingsarbetet, både för de som gör teknikutvecklingen men också för de som sysslar med det affärsmässiga.
Även om utvecklingen går snabbare ska det inte äventyra patientsäkerheten.
Handboken har tagits fram av branschföreningen Svensk Elektronik tillsammans med innovationsprogrammen Smartare elektroniksystem och Medtech4Sweden.