Det tidigare etikettryckeriet har blivit en renodlad kontraktstillverkare av tryckt elektronik, med världsnamn bland kunderna. Idag dominerar medicintekniken de produkter som lämnar Benelis pressar i Helsingborg.
Startade som familjeföretagBeneli startade 1991 som ett familjeföretag för tryckning av etiketter. Det ingår nu i industrigruppen Volati. Den grafiska etikettverksamheten har knoppats av under namnet Etiketto som även det ingår i Volati.År 2023 hade Beneli en omsättning på 165 miljoner kronor och redovisade ett resultat efter finansnetto på 52,2 miljoner kronor. |
– De globala trenderna inom medicinsk teknik och vård i hemmet har skapat nya möjligheter för Beneli, säger företagets vd Henric Ungh.
Sedan Beneli knoppade av produktionen av traditionella etiketter för omkring tre år sedan, har företaget ökat omsättningen med närmare 50 procent och visar en vinstmarginal på omkring 30 procent.
Industrigruppen Volati förvärvade familjeföretaget Beneli år 2020. Den klassiska etikettproduktionen flyttades snart över till det nybildade systerbolaget Ettiketto, medan Beneli fokuserade på att utveckla lösningar inom tryckt elektronik. Fyra år senare har företaget en omsättning på 165 miljoner kronor och 30 anställda.
Beneli är idag specialiserat på att tillverka flexibla patchar – tunna, böjbara substrat som kan bära sensorer och andra aktiva komponenter. Produkterna används ofta inom medicinteknik, där kundernas krav på precision och pålitlighet är höga.
Företaget äger inga konstruktioner självt, utan levererar kundanpassade lösningar. Medicintekniska tillämpningar står för 70 procent av produktionen, medan resten riktar sig mot fordons- och industrisektorer, inklusive produkter som RFID- och NFC-etiketter. Bland de produkter som Beneli utvecklar finns patchar för övervakning av hjärtaktivitet med EKG, liksom sensorer för att mäta pH-värden, temperatur och vätskenivåer.
Beneli tillverkar en del av sina lösningar i renrum av klass ISO-8, en standard som används inom både farmaceutisk och medicinteknisk industri. Här filtreras luften 20 gånger i timmen för att säkerställa en kontrollerad miljö.
Företaget använder screenpressteknik för att trycka ledande mönster på substrat som PET- eller TPU-folie (PET: polyetentereftalat, TPU: termoplastiskt polyuretan). Silverbaserade ledande bläck används för ledarmönstret. Processen klarar noggrannheter på mikrometernivå förklarar Stefan Lundgren, operativ chef på Beneli. Alla steg i processen, från prototyputveckling till volymproduktion, hanteras under samma tak. Manuell montering görs också i lokalerna, i nära samarbete med Samhall.
Forskning och utveckling är en central del av Benelis verksamhet. En separat produktionslinje för FoU gör det möjligt att experimentera med nya tekniker och producera korta serier för teständamål. Bland organisationerna man samarbetar med samarbetspartners finns forskningsinstitutet Rise testbädd för tryckt elektronik, Printed Electronics Arena (PEA) i Norrköping.
Beneli är också involverat i flera nationella och internationella utvecklingsprojekt som syftar till att skapa hållbara och innovativa lösningar.
Några av projekten är:
● Newlife, ett brett upplagt EU-projekt som syftar till att utveckla metoder för övervakning av graviditeter,
● Sustronic, EU-projekt som syftar till att utveckla elektronik som är återvinningsbar och har låg miljöbelastning,
● Digital Cellulose Center, forskning och utveckling kring cirkulära och hållbara lösningar för elektronik, baserade på cellulosamaterial. Finansieras av Vinnova och koordineras av Rise,
● Persimmon, EU-projekt inriktat på utveckling av självhäftande sensorer på elastiska patchar som kan användas under flera gånger och under längre perioder,
● R2R-Het, utveckling av elektroniktillverkning rulle-till-rulle (se Elektroniktidningen 11-2024, sid 14–17).
Beneli är ett förhållandevis litet företag. Hur har ni möjlighet att delta i så pass många utvecklingssamarbeten?
– Vi ser deltagandet i utvecklingsprojekt som en strategisk satsning. Det höjer vår kompetens, breddar våra nätverk och öppnar för nya affärsmöjligheter, svarar Stefan Lundgren.