JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers bygger grafenknivar som skär sönder bakterier

Spikmattor av grafen som beläggning på katetrar och implantat kan döda 99,99 procent av alla bakterier på ytan. Forskare på Chalmers kan tillverka mattorna, som kan bli ett verktyg att bekämpa antibiotikaresistens. 

Forskarnas bedrift är att de lyckats med att bygga spikmattestrukturen, som även kan få användning inom elektronik. 

De vassa grafenflagorna står vertikalt som små knivar och skär bokstavligen sönder bakterierna när de försöker fästa mot ytan.  Spikmattan förebygger tillväxt av bakterier och kan minska behovet av antibiotika, som bakterier kan bli resistenta mot. 

Tekniken kan också minska risken för vårdrelaterade infektioner. 

Att grafen kan döda bakterier på detta sätt är tidigare känt, men man har inte lyckats  ta vara effekten inom vården.

Roland
Kádár

– Vi har lyckats hitta ett sätt att styra grafenets effekter i flera olika riktningar, oberoende av flödet i tillverkningsprocessen, och med en mycket hög enhetlighet i orienteringen, säger Roland Kádár, biträdande professor i reologi på Chalmers. 

– Det här banar väg för en betydligt större flexibilitet när man vill tillverka medicinsk utrustning som innehåller grafen för att döda bakterier. 

Chalmersforskarna kan belägga biomedicinsk utrustning,  kirurgiska ytor och implantat. 

Den nya orienteringstekniken skulle även kunna användas med grafen inom andra områden, till exempel i batterier, superkondensatorer, sensorer och hållbara förpackningsmaterial som står emot vatten.

Mer information finns i Chalmers pressmeddelande (länk).

En riktad attack

En Halbacharray styr grafenflagornas riktning.

Forskarna arrangerar magneter i ett cirkulärt mönster som får magnetfältet att verka i en enhetlig riktning vilket riktar  grafenets effekter i ett enhetligt håll. Därmed får ytan en hög bakteriedödande effekt oavsett ytans form. 

Magnetfältet förstärks och blir likformigt inuti magneten, samtidigt som det försvagas på andra sidan. 

Metoden kallas för en Halbacharray. Forskarna är först med att använda Halbacharraymetoden för att orientera grafen i en polymer nanokomposit. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)