JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska företag får hjälp av Chalmers med produktutveckling i Kina
En rad stora svenska företag har tillsammans med Chalmers tagit fram ett utbildningsprogram som ska hjälpa företagen att bli bättre på att etablera kinesisk produktutvecklingsverksamhet.
– Det är väldigt annorlunda att leda kinesiska ingenjörer jämfört med västerländska, både vad gäller  ledarskapet och organisationen, säger Fredrik Hörstedt som är utbildningsansvarig på Chalmers Advanced Management Programs.

Högskolan har därför tagit fram en skräddarsydd utbildning tillsammans med svensk industri som startar i oktober.

– En viktig skillnad är att kinesiskt ledarskap är mycket mer toppstyrt och att ingenjörerna förväntar sig att chefen detaljstyr arbetet. En svensk chef får jobba mycket med att öka ingenjörernas ansvarstagande och att de själva ska ta fram strategier för att nå målen, säger Atlas Copcos Carin Bergendorff i ett pressmeddelande.

Att attrahera och bibehålla kompetenta medarbetare är nyckeln till framgångsrik kinesisk produktutveckling.

En annan fråga som tas upp i programmet är hur företagen kan profilera sig som attraktiva arbetsgivare för kinesiska toppstudenter och hur de kan hålla kvar personal.

– Detta är absoluta nyckelfrågor, dels för att hitta topptalangerna bland kinesiska ingenjörer och dels för att kunna växa verksamheten snabbare, säger Sony Ericssons Dan Redin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)