JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett kontorshotell för hårdvarubolag

Ett kontorshotell för hårdvarubolag

Den 26 mars öppnar Things, ett kontorshotell för uppstartsföretag inriktade på hårdvara. Initiativet kommer från inkubatorn Sting. Det som gör Things unikt är verkstaden.
Sakernas internet, accessoarer, 3D-skanning och -printing och medicinteknik är några av de områden de bolag som flyttar in i Things kommer att syssla med. Sedan tidigare har inkubatorn Sting motsvarande kontorshotell för mjukvarubolag kallat SUP46.

– Vi kommer att ha 3D-skrivare, laserskärare och lödstation. Man kommer att kunna lacka, måla och det ska finnas alla klassiska maskiner, säger Linda Krondahl som är medgrundare och vd på Things. Tidigare har hon varit teknikchef på HiNation, en uppstartsföretag som utvecklat en kombinerad solcellsdriven LED-lampa och mobilladdare.

– Jag var över i San Francisco i höstas och tittade på olika inkubatorer och pratade med bolag för att ta reda på vad de tyckte fungerade.

Resultat är alltså Things som inte är en inkubator i klassisk bemärkelse utan mer liknar ett kontorshotell för uppstartsföretag med tillhörande verkstadsdel. Dock finns det ingen personal så bolagen själva får köra maskinerna.

Things kommer inte att ta något ägande i bolagen men det finns å andra sidan inte den infrastruktur som en inkubator har i form av olika rådgivare och coacher. På Things är det tänkta att bolagen ska hjälpa och inspireras av varandra och av de etablerade storföretag som ingår i nätverket. Via Things går det också att få tillgång till verkstäder på KTH och SP.

– Att vi inte tagit in någon tillverkare i nätverket beror på att vi inte vill låsa in bolagen till en speciell partner. Så mycket kan hända när man startar ett bolag att det inte är bra att göra för tidigt.

Förutom kunskapsutbyten mellan bolagen i Things kommer det att ordnas olika typer av evenemang kring teknik som det finns ett gemensamt intresse att lära sig mer om. Dessutom är tanken att det ska finnas kontaktytor in till storföretag som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SEB.

Things har 2000 kvadratmeter på KTH:s campus vilket ger plats för mellan 150 och 200 personer. Det finns både öppna arbetsytor och rum av olika storlekar.

En fast arbetsplats inklusive kaffe, bredband och tillgång till verkstad kostar 3000 kronor per månad. För att det ska vara lätt att växa sjunker priset per plats när man blir fler. En flexibel plats kostar 2000 kronor per månad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus