JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

På CSR i Lund konstrueras framtidens enchipsradio. Den snart årsgamla utvecklingsavdelningen i Sverige ska få hela företaget att växla upp från paradgrenen Bluetooth. Nu ska så många radiostandarder som möjligt in i samma krets - först Wlan och därefter GSM-familjerna och mer exotiska saker som UWB och NFC. Och även om allt detta inte ska göras i Lund så är rekryteringen av nya utvecklare en av vd Henrik Hedlunds stora utmaningar.
I Lund sitter ett tjugotal konstruktörer och filar på nästa generations radiochips för brittiska CSR, Cambridge Silicon Radio. De flesta har tidigare jobbat på Ericsson, men här finns även folk från Nokia, Switchcore och Zarlink. Och dörren är öppen för fler.

- Siktet är inställt på att bli drygt 30 utvecklare så snart som möjligt, säger vd Henrik Hedlund.
Rötter i Cambridge universitetsforskning

CSR, Cambridge Silicon Radio, utvecklar och säljer Bluetoothkretsar och andra enchips radiokretsar i CMOS. Företaget grundades 1998 med bas i forskning från universitetet i Cambridget, där huvudkontoret alltjämt är beläget och där större delen av hårdvarukonstruktionen görs. Lund är företagets andra hårdvarucentrum. I danska Ålborg görs en hel del programvara, i franska Sophia Antipolis ligger UWB-utvecklingen och i indiska Bangalore finns ett hundratal personer som utvecklar programvara. Därtill finns kontor i Texas och Detroit samt i Japan, Korea och Taiwan. Totalt har företaget drygt 700 anställda. Bokslutet för 2005 är inte klart ännu, men 2004 omsatte man drygt 250 miljoner dollar och gjorde en vinst på drygt 60 miljoner dollar.

Både analog- och digitalkonstruktörer behövs. Och systemfolk som kan båda sidorna, och helst också behärskar programvarusidan. På CSRs hemsida finns ett gäng lediga tjänster beskrivna, med ganska höga kvalifikationskrav.

- Svårast är att hitta analogkonstruktörer, konstaterar Henrik Hedlund.

Han är förstås mån om att visa upp sitt företag som en attraktiv arbetsplats. Han pratar om entreprenörsanda, uppstartsmentalitet och att konstruktörerna här får jobba med företagets kärnverksamhet.

Ändå vill han inte rekrytera hur aggressivt som helst. Lund är ingen storstad, och det uppenbara stället för Henrik Hedlund att leta efter denna typ av kompetens är tvärs över motorvägen, hos hans förre arbetsgivare Ericsson och hos Sony Ericsson. Men frågan är känslig - ska man vara goda grannar så är det ingen bra idé att gå dit och ragga.

- Vi annonserar ut våra lediga tjänster lokalt, nationellt och internationellt. Och vi jobbar med rekryteringsfirmor, säger Henrik Hedlund.

Att CSR över huvud taget finns i Lund är till stor del hans förtjänst. När Ericsson lade ner sin Bluetoothsatsning hösten 2004 blev han omgående erbjuden ett nytt jobb på CSR, som systemingenjör. Där kände man väl till hans förmågor eftersom han jobbat med standardisering i Bluetooth Special Interest Group sedan år 2000.

- När CSR fick upp ögonen för hur många duktiga analog- och digitalingenjörer här i Lund som behövde nya jobb så dröjde det inte länge förrän man bestämde sig för att starta ett designcenter här, berättar Henrik Hedlund som då blev erbjuden vd-jobbet i stället för systemingenjörsjobbet.

Enchipsradio i CMOS

CSR har som namnet antyder sina rötter i Cambridge och forskningsprogram vid universitetet där. Enchipsradio i CMOS har varit det bärande temat sedan starten i slutet av 1990-talet. Företaget har sedan starten varit starkt förknippat med Bluetooth.

- Det var en utmärkt standard att bygga ideerna kring, säger Henrik Hedlund.

Idag är man inne på sin femte generation Bluetoothkretsar. Företaget levererade drygt hälften av alla Bluetoothkretsar förra året. I nischen headset till mobiltelefoner var marknadsandeln så hög som 80 procent. Några officiella siffror för helåret 2005 finns inte framme ännu, men under de första fem månaderna började över 1000 produkter konstrueras med CSRs bluetoothteknik.

Att företaget skulle bibehålla den typen av marknadsandelar vore dock orimligt, trots fortsatt rejäl satsning. När Ericsson gick ur marknaden ökade många stora halvledarbolag sina aktiviteter markant inom Bluetooth. Sådana som Texas Instruments, Philips och Broadcom har en del resurser som CSR förstås inte kommer i närheten av. Eftersom konkurrensen på kärnområdet hårdnar är det därför inte konsigt att man nu vill vidga verksamheten så att bolaget inte står och faller med en enda teknik.

Trådlösa datanät samsas med mobilen

Först ut är wlan-kretsar, där CSR nyligen lanserat chips som klarar alla standarderna 802.11a, b och g, på både 2,5 och 5 GHz-banden. Om man tycker konkurrensen är tuff inom Bluetooth så känns wlan spontant som att hoppa ur askan i elden. Men enligt Henrik Hedlund kommer CSR med något mer än de övriga i branschen, nämligen kretsar som är optimerade för att ansluta mobiltelefoner till trådlösa datanät. Visserligen är konkurrensen tuff även här, bland annat från ett annat uppstartsföretag i Sverige - Nanoradio - men det är inget som oroar Henrik Hedlund.

- Det är först nu som wlan är på väg in i mobila enheter. Och det krävs rätt mycket av en wlan-krets för att samexistera med all annan radio i en mobiltelefon. Jag är övertygad om att vår arkitektur och våra teknikval har så många fördelar att vi står starka i konkurrensen, säger han.

- Visst, andra är ute på marknaden före oss. Men CSR var inte först med Bluetooth heller. Har man tillräckligt bra produkter räcker det med att vara bland de första.

Att lyckas få flera radiostandarder att samexistera inte bara i en och samma mobiltelefon, utan i ett och samma chips, är ett av målen för CSR. Den nu aktuella Bluetoothgenerationen har exempelvis en variant med inbyggd FM-radio, som inte behöver någon lång antenn.

- Kanske kan man få in Bluetooth och Wlan i samma krets? Det går med vår arkitektur, säger Henrik Hedlund.

Litet, strömsnålt, med stabil programvara

Resultatet måste förstås inte bara bli störningsfritt fungerande utan även litet och strömsnålt. Lika viktigt är förmågan att få till en stabil programvara. Och eftersom kunderna ofta har olika krav, och denna kravanpassning oftast ordnas med programvara, så gäller det att både utvecklarna och miljön de jobbar i är flexibel nog.

Trots allt vad dataöverföring och kretsar för multipla standarder heter så kommer dock röstkommunikation att vara centralt för CSR under överskådlig tid. Här har företaget höjt sig över Bluetoothstandarden, mycket tack vare teknik för talkvalitetsförbättring som kom in i företaget via köpet av kanadensiska Clarity i somras.

- De kan sådant som ekoutsläckning, brusreducering och annat för att få så ren röstsignal som möjligt.

”Mobilen blir ett kommunikationsnav”

Ett annat företagsköp, Cambridge-grannen Ubinetics, förde med sig protokollstackar för mobil kommunikation, som GSM, Edge, WCDMA och HSDPA. Köpen indikerar att CSR inte är främmande för att ta fram plånboken om det saknas en pusselbit till strategin.

- Allt växer samman. Mobilen blir ett kommunikationsnav, precis som pc:n. Och då vill användarna inte bry sig om huruvida samtalet eller datauppkopplingen går via Bluetooth, wlan, GSM eller något annat.

- Även cellulära standarder och IP-standarder går ihop. Vi ska stå starka när konvergensen kommer.

Det betyder att snart sagt varenda radiotyp är aktuell hos CSR, inklusive ultrabredband, UWB, och korthållskommunikation med NFC, Near Field Communication. Henrik Hedlund vill inte gå in på detaljer, men bekräftar företagets intresse för frågorna.

- Vi vill vara med på allt sådant, säger han.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)