JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Pär Bergsten H&D Wireless FOTO: Micke LundströmWifi eller 802.11 är den perfekta tekniken för att koppla upp alla apparater i hemmet till Internet. Men hittills har det varit för krångligt och dyrt för att den tekniken ska få ett brett genomslag. Serieentreprenören Pär Bergsten ska ändra på det med sitt nya bolag H&D Wireless.
– Idag har över 90 procent av hushåll i västvärlden bredband och därmed oftast wifi. Det är en infrastruktur som du äger och som du kan använda för att gratis koppla upp dina apparater, säger Pär Bergsten.

Det gäller allt från elmätaren, tvättmaskinen och värmepumpen till låset på ytterdörren, övervakningskameran, lamporna och stereon. När apparaterna är uppkopplade kan man styra dem från valfri plats i hemmet eller varhelst du har internetaccess, så länge man har tillgång till en smartmobil, pekplatta eller dator.

För att komma dit krävs både hård- och mjukvara som kan byggas in i prylarna. Dessutom ska det vara billigt. Hjärtat i H&D:s produkter är därför ett wlan-chip som egentligen är utvecklat för mobiltelefonmarknaden.

– Vi samarbetar med marknadsledande kiselbolag om wifi-kretsarna. Det ger oss lägst strömförbrukning, de senaste finesserna och ett lågt pris, säger Pär Bergsten.

Vilket bolag det är, kan han dock inte berätta. En minst lika viktig samarbetspartner är den amerikanska styrkretstillverkaren Atmel, som behövde en partner med kunskap om wifi. Företaget har öppnat dörrar och snabbt fått fart på försäljningen. Idag finns H&D:s wifi-moduler hos de globala distributörerna Arrow, Avnet, Digi-Key och Farnell. Och före årets slut kommer de att ha sålts i närmare 50 000 enheter.

Erbjuder helhetslösningar
Men produktportföljen består dock av mycket mer än kretsar. Företaget har tagit fram en trestegsraket bestående av en komplett ”burk” inklusive TCP/IP-stack och webbserver som kunderna kan haka på den egna produkten via en serieport (RS232 eller RS458) för att testa konceptet. Burken, som döpts till BOX800 innehåller styrkrets och wlan-modul och konfigureras via en mobiltelefon eller dator på samma sätt som när man installerar en trådlös router.

H&D WirelssDen som behöver upp till cirka 10 000 enheter kan använda någon av de kreditkortsstora, om än något tjockare, modulerna för att integrera i sin produkt.

Ligger volymerna på hundra tusen enheter per år finns en liten SIP-kapsel på 8 5 8 mm att välja. Den kräver mer av konstruktören men sänker kostnaden för wifi-uppkopplingen till ungefär samma nivå som mobiltelefontillverkarna betalar.

– Vi är också extremt bra på embeddmjukvara för wifi, säger Pär Bergsten.

Det är ett kunnande som byggts upp under mer än tio år via alla de bolag han verkat i. Från sent 90-tal i Wireless Solutions, via Allgon, National Semiconductor och General RF Modules till Nanoradio. Så uppstartsföretag är kanske inte rätt etikett på H&D Wireless även om bolaget startade i mars 2009.

– På Nanoradio gjorde vi inte en komplett produktlösning, det gör vi nu, hela vägen upp till webbservern. Vi säljer egentligen en lösning, inte kretsar.

Så den som inte nöjer sig med standardprodukterna kan H&D Wireless sköta kundanpassning och integration slutprodukten.

Den kreditkortsstora modulen – som innehåller wifi-kretsen för 802.11b/g och allt annat som behövs för radiokommunikationen såsom rf-baluner, matchad antenn­switch, antenn, rf-filter, TCP/IP-stack och en webserver – finns i några olika varianter. Modulen går att plugga in på de flesta av Atmels utvecklingskort. Företaget har tagit fram drivrutiner för den egna AVR-processorn, både åtta- och 32-bitsvarianten samt Coretex-M3 och alla Atmel’s ARM9 plattformar för Linux och Android.

Går snabbt att komma igång
Att Atmel började med AVR-processorn har lett till att även de allt populärare Arduinokorten stödjer wifi-korten från H&D.

Den som vill skapa en egen applikation kan köpa ett kort från Atmel eller Arduino, plugga in wlan-kortet från H&D Wireless, ladda ner en referensdesign från företagets hemsida och modifiera koden så den passar tillämpningen.

Men wlan kan användas till mer än att styra och övervaka apparater. På den stora amerikanska konsumentelektronikmässa CES i januari i år visade en samarbetspartner upp en prototyp av en högtalare för strömmande ljud via wlan, som H&D utvecklat.

– Du kan strömma från vilken pc eller Android som helst. Det börjar bli väldigt stort intresse för den här typen av produkter men vi har inte orkat ta oss så mycket framåt på det spåret eftersom smarta hem och M2M tagit all kraft, säger Pär Bergsten.

Sparar energi
Tankar finns även på att H&D Wireless kan kunna fungera som ODM-leverantör, det vill säga någon som utvecklar och tillverkar olika produkter som sedan slutkunderna sätter sin logga på. Det kan kunna vara en energimätare, det vill säga en liten dosa som läser av blinkningarna från elmätarens pulsdiod. Kunden kan sedan se sin förbrukning i nära nog realtid. En annan tänkbar ODM-produkt är fjärrstyrda eluttag.

H&D wiresless sysselsätter runt 25 personer varav drygt hälften är fast anställda. I fjol omsatte företaget 3,2 miljoner kronor och gjorde 1,5 miljoner i förlust. För att klara utvecklingsarbetet har man tagit in 11,5 miljoner kronor i externt kapital och nästa år ska det bli vinst.

– Vi har en lång lista på företag som designat in våra kretsar. Många är världsledande inom sina nischer. Ett vitvaruföretag ska gå i volymproduktion i januari nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)