JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

cutIphone avslöjar
hur maskinen mår

När maskinerna på finska papperstillverkaren Metso mår dåligt ringer man efter doktor Krystof Kryniski. Men han behöver inte komma över med stetoskopet. Diagnosverktyget som mäter vibrationer sitter redan på plats. Och han kan lyssna på det via sin Iphone.
En doktorshatt i vibration och ett decennium av erfarenhet – inklusive sin beskärda del av damm och hetta i maskinrummen – har lett fram Krystof Kryniski till vad som enligt honom är den perfekta systemlösningen för fjärrövervakning av maskiner.

bearing

Via Iphones webbläsare kan du klicka dig ner till det enskilda kullagret i pappersmaskinen eller den enskilda planetväxeln i vindkraftverket
Billiga sensorer, standardhårdvara, intelligent signalanalys och smidiga klienter – en iphone duger bra – kan idag dra ner inköpskostnaderna till en tiondel av dagens system. Och driftskostnaderna kanske ännu mer, eftersom experten sällan behöver flygas till maskinen i Krystof Kryniskis system.

Därmed blir det ekonomiskt realistiskt att övervaka billigare system. Fläktar i en vägtunnel behöver inte köras tills de går sönder – du kan monitorera deras status individuellt via din Iphone. Och automatisk analys varnar innan de går sönder.

Den hårdvarulösning som Krystof Kryniski installerar på plats kan vara en accelerometer, en analog indatamodul (exempelvis en National Instruments 9233), ett processorkort på Intel Atom och ett trådlöst modem. Klientprogrammet körs på en Iphone, om du vill, där du kan klicka dig ner till planetväxeln i vindkraftverk nummer fem i havet utanför Timrå.

 Krystof
Krystof Kryniski
– Man behöver inte installera någon extra hårdvara eller mjukvara. Vem som helst med tillstånd kan komma åt vibrationsdata, från var som helst, säger Krystof Kryniski.

– Och att man kan ha en Iphone i systemet betyder att lösningen verkligen blir mobil.

Sensordata kan integreras med varvtal och andra parametrar, transformeras och analyseras – här har Krystof Kryniski bland annat en patentansökan.

Operatörens öra är också en utmärkt signalanalysator, eventuellt efter lämplig filtrering – för vilken Krystof Kryniski har fått plocka fram sina specialkunskaper inom vibration.

Statusrapporten hittas via en webblänk för avlyssning eller avläsning.

– Alla hör och ser samma sak samtidigt. Ingenjören på fabriken kan ge stöd till operatören.

Alla hans idéer, från hårdvara till analysmatematiken och hela system, håller han nu på att sy ihop till produkter.

Tidigt nästa år släpper han mjukvara för installationsmonitorering och loggning, plus ett specialpaket för övervakning av vindkraftverk.  Klientprogrammet kommer att släppas under Microsoft Silverlight. En annan nyttig mjukvarukomponent gör synkning mot databasen SQL2008.

Andra produkter i systemet är hårdvara för exempelvis fast övervakning i fabriksmiljlö och för portabelt bruk vid inspektioner.

Systemet är Krystof Kryniskis baby. Men det finns ett nätverk kring honom av programmerare, elektronikkonstruktörer och tekniker. Hårdvaran är standardprodukter, så där finns också viktiga partners, och också här är han på jakt efter tillverkare av bland annat sensoreteknik, som kan tillföra något till systemet.

Utöver Metso Paper har han tidiga samarbeten med Volvo Construction Equipment.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)