JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor slår tillbaka mot Icahn

Styrelsen för EDA-företaget Mentor avvisar enhälligt företagspiraten Carl Icahns bud på 1,91 miljarder dollar. Styrelsen anser att det är bättre för aktieägarna att Mentor förblir ett oberoende, börsnoterat företag.
Det var i en tv-intervju med den amerikanska tv-kanalen CNBC som de två riskkapitalisterna Carl Icahn och Donald Drapkin fick komma till tals. De hade oberoende av varandra köpt in sig i bolaget och äger idag lite drygt 20 procent. In intervjun framförde de åsikten att bolaget är klart undervärderat och att det enda rätta är att slå samman det med något annat företag eller att bjuda ut det till försäljning (länk).

Den 22 februari erbjöd sig Carl Icahn att köpa företaget för 1,91 miljarder dollar vilket motsvarar cirka 17 dollar per aktie. Det var runt 25 procent över kursen. Idag handlas aktien till 14,63 dollar.

Nu har alltså Mentors styrelse utvärderat budet och inte helt överraskande kommit fram till att det bästa för aktieägarna är att avvisa det. Mentor kommer att ge bättre avkastning för ägarna om det får fortsätta att vara ett fristående bolag, hävdar styrelsen.

Företagets vd Wally Rhines pekar också i ett pressmeddelande på att företaget är på rätt väg. Företagets brutna räkenskapsår, som avslutades 31 januari, var rekordbra. Dessutom har aktiekursen ökat med över 70 procent det senaste året och över 200 procent de två senaste åren. Det är klart bättre än andra EDA-företag, påpekar Wally Rhines.

Även tanken att bjuda ut företaget till försäljning avvisades. Tänkbara köpare kan vara Cadence eller Synopsys men en affär med något av dessa bolag skulle knappas släppas igenom av konkurrensmyndigheterna, hävdar styrelsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)