JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo får pekskärmar och bild i vindrutan

Volvo Concept YouVolvo får pekskärmar och bild i vindrutan

Pekskärmar, bildskärm i vindrutan, ir-kameror som följer förarens ögon, och dataöverföring mellan fram- och baksäte är några nyheter i Volvo Personvagnars senaste konceptbil, kallad Concept You.
Nyheterna, som visas upp på bilsalongen i Frankfurt, är tänkta att ge besökarna en inblick i vad kunderna kan vänta sig i framtida volvomodeller. Det rör sig alltså inte om en produktlansering, utan om formgivning och detaljer som ska prägla kommande bilmodeller från företaget.

– Smarta telefoner och surfplattor har lyft den mobila kommunikationen till en ny nivå. Därför har vi ersatt knappar och reglage med ett antal pekskärmar. Pekskärmarna bidrar också till att skapa en ren interiör utan onödiga detaljer, säger designchefen Peter Horbury i ett pressmeddelande.

Föraren och passagerarna har tillgång till fyra enheter – ett digitalt kombiinstrument, en projicerad bildskärm (head-up display) på vindrutan, en pekskärm i mittkonsolen och en pekskärm mellan stolarna i baksätet. Därtill har ratten ett antal integrerade pekreglage.

Pekskärmen i mittkonsolens övre del förblir i viloläge tills föraren fäster blicken på den. Detta åstadkoms tack vare en ir-kamera som registrerar förarens ögonrörelser. Tanken är att rätt och relevant information ska komma upp på skärmen då föraren tittar på den.

En annan sensor registrerar rörelser och aktiverar underhållnings- och informationssystemet när handen närmar sig. Systemet ska känna om det är förarens eller passagerarens hand, och då erbjuda olika möjligheter. När bilen är i rörelse är det exempelvis bara passageraren som kan surfa på Internet.

– Tekniken vet om det är föraren eller passageraren som är användare och anpassar sig automatiskt, säger Peter Horbury.

Föraren kan också välja att data som visas på den centrala pekskärmen även ska projiceras på vindrutan. Denna information kan även delas med baksätespassagerarnas skärm.

Nämnas bör också högtalarsystemet, där bashögtalaren – en subwoofer – använder luften utanför bilen för att förhöja ljudupplevelsen. Den tekniken finns inte ute på marknaden ännu, påpekar Volvo. Ljudsystemet är också lättare än tidigare versioner tack vare att det designats med många små högtalarenheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)